Može li Srbija uskladiti finansije s EU-om

Poslije otvaranja prvih poglavlja, pred Srbijom je višegodišnji proces pregovaranja s Evropskom unijom. Poglavlja 35 i 32 odnose se na pitanje Kosova i kontrolu finansija.

Dok vlasti iz Srbije ističu kako će kosovsko pitanje biti teži dio, istraživali smo koliko je za Srbiju izazovno usklađivanje standarda u oblasti finansija.

Pregovore s EU-om Srbija počinje pretresanjem državne kase. Poglavlje 32 podrazumijeva kontrolu finansija i trošenja državnog novca. U Srbiji, u kojoj je korupcija među vodećim problemima, raspolaganje javnim finansijama često je razlog za sumnjičavost.

“Znate da ima malverzacija gde god hoćete, zar to treba da se pita u današnje vreme?”, kaže Beograđanin Zoran, a njegova sugrađanka Slobodanka ističe:

“Za tako kratko vreme mi nismo spremni za neke promene koje EU od nas insistira, takav smo narod, to je u našem mentalitetu…”

Kontrola na evropskom nivou

Za odgovorno trošenje novca nadležna je Državna revizorska institucija. Pod njihovom lupom je 12.000 korisnika javnih sredstava.

Kontrola koju provode, kažu, već je na nivou zahtjeva EU-a, ali tvrde, problem je u nefunkcioniranju interne kontrole budžeta, što je najviše izraženo u lokalnim samoupravama.

“Upravo to je ključ kada taj sistem bude uspostavljen i kada gradonačelnici i predstavnici opština budu shvatili koliko im može biti dragocena pomoć uspostavljene interne revizije, kao prvog nivoa odbrane od nenamenskog trošenja javnih sredstava. E tada možemo da očekujemo bolje rezultate u sistemu finansijske kontrole javnog sektora”, objašnjava državni revizor Radoslav Sretenović.

U Centru za evropske politike kažu kako bi evropske standarde koje propisuje Poglavlje 23 trebalo shvatiti kao osnovu za cjelokupnu transformaciju društva. Posebna pažnja morat će se usmjeriti ka kontroli novca iz evropskih fondova.

“Sada govorimo o 200 miliona evra i mi čak i tu imamo izvesnih problema u potrošnji tog novca. A zamislite kako će izgledati potrošnja kada budemo članice i kada budemo iz strukturnih fondova trošili milijardu”, kaže Nebojša Lazarević iz ovog centra.

Problematična tema

Poznavaoci ove teme smatraju da će Poglavlje 32 biti posebno problematično jer su u Srbiji, podsjećaju, pri raspodjeli novca od zakona često jače prijateljske veze.

“Imali smo pre nešto manje od godinu dana ministra [Aleksandra] Vulina, koji je, posle neuspelog konkursa za dodelu sredstava u oblasti socijalne zaštite, ta sredstva jednostavno usmerio po svojoj volji. Nedavno smo imali situaciju kada je na gradskom nivou organizovan konkurs za dodelu sredstava medijima – više od polovine je otišlo jednoj medijskoj kući”, ističe Tamara Skroza, novinarka.

Osim finansijske kontrole, prvo otvoreno poglavlje odnosi se i na zaštitu finansijskih interesa EU-a, kao i zaštitu eura od falsificiranja.

“Poglavlje 32 trebalo bi Srbiji da donese ne samo odgovorno trošenje državnog novca, već i uvođenje strateškog planiranja i više kontrolnih mehanizama kojima je cilj suzbiti finansijske malverzacije, iz Beograda javlja novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Vlast je optimistična. Cilj im je da Srbija ispuni uslove za članstvo u EU do 2019. godine.

Izvor: Al Jazeera