Virtualni muzej opsade Sarajeva

Dejtonski sporazum donio je mir u Bosni i Hercegovini i otvorio put kraju višegodišnje opsade Sarajeva. Tim povodom web redakcija Al Jazeere Balkans od ponedjeljka je otvorila specijalni projekt kojim je na adresi opsadasarajeva.com predstavljena zbirka materijala koji objašnjavaju opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U projektu je predstavljena stvarnost Sarajlija u skoro 1.500 dana opsade. To je najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji čovječanstva. Stradalo je više od 11.500 ljudi. Zato je 20 godina kasnije u fokusu cijelog svijeta – kroz filmove, knjige, pozorište…

Portal Al Jazeera Balkans je, zajedno s partnerima, prikupio najupečatljivije sadržaje tog vremena u sajt opsadasarajeva.com, što je virtualni prostor s obimnom arhivom i autentičnim materijalom. Posebnost su interaktivne mape na kojima su s našim novinarima radili vojni stručnjaci.

“Interaktivna mapa je pokušaj vizuelnog prikazivanja dešavanja u Bosni i Hercegovini, da posjetilac može imati sliku onoga što se dešavalo tokom rata u Bosni i Hercegovini. Još jedna značajka ovog projekta je to što se nudi na četiri jezika, na svim jezicima mreže Al Jazeera”, objašnjava Fahrudin Smailović s portala Al Jazeera Balkans.

Epska priča

Sličnih projekata bilo je i ranije na portalu Al Jazeere i uvijek su veoma posjećeni.

“Sarajevo pod opsadom je epska priča. Tako smo je željeli koncipirati i ponuditi na internetu. Čitavu priču smo bazirali na autentičnim snimcima, na autentičnim pričama. Uz to sve smo uzeli i stručne konsultante, koji su nam pomogli da ne fulamo u bilo kojem segmentu našeg posla”, napominje Edin Krehić, odgovorni urednik na portalu Al Jazeera Balkans.

Pokretanje sajta samo je početak – kreatori kažu da je jedna od njegovih vrijednosti to što će se moći dopunjavati.

“Mislim da je ovo možda najkompletnija zbirka dosada urađenih materijala vezanih za opsadu, ne umanjujući vrijednost postojećih, stvarnih muzeja u gradu”, kaže Sead Kreševljaković iz programskog odjela Al Jazeere Balkans.

“U sklopu toga nalazi se ogromna količina televizijskog materijala, s kojim su nas pomogli, odnosno podržali naši partneri BHRT, Hayat, Oslobođenje i neke manje kuće koje su djelovale u gradu tokom rata”, dodaje Kreševljaković.

Opsadasarajeva.com svojevrstan je online muzej, sličan postavci u Historijskom muzeju u Sarajevu.

“Zbog užasa koji su preživeli oni koji su bili u ratnom Sarajevu blizu 1.500 dana mnogi širom sveta se slažu da sećanje na opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine mora da nastavi da živi. Ovaj sajt je jedan od načina”, javlja Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera