Priština: Uhapšena dva zastupnika i tri demonstranta

Samoopredjeljenje je najavilo da će i danas ometati održavanje zasjedanja (Screenshot / YouTube)
Samoopredjeljenje je najavilo da će i danas ometati održavanje zasjedanja (Screenshot / YouTube)

Kosovska policija je saopćila da je uhapsila zastupnika “Samoopredeljenja”, Ismaila Kurteshija zbog nepoštivanja kućnog pritvora i njegovog učešća na protestu opozicije u subotu u Gnjilanu. Policija je Kurteshija zaustavila na ulazu u Skupštinu Kosova na osnovu naredbe nadležnog suda. Pravosudni organi su, piše u saopćenju policije, mjeru kućnog pritvora Kurteshiju zamijenili jednomjesečnim pritvorom.

Istovremeno, na osnovu naredbe nadležnog Suda, nakon izlaska iz objekta Skupštine Kosova zaustavljen je zastupnik Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Pal Lekaj, koji je sproveden u policijsku stanicu na razgovor i zbog dalje procedure.

AAK je osudio hapšenje i saopćio da je riječ o pokušaju vršenja političkog pritiska, prenose prištinski mediji.

Policija je saopćila da su se na današnjoj sjednici Skupštine pojavila i dva zastupnika koja su pod mjerom kućnog pritvora i Kosovska policija je na na osnovu zakonske obaveze informirala pravosudne organe o nepoštivanju kućnog pritvora. Reč je o zastupnicima Fisniku Ismailiju i Fatonu Topalliju.

Nasilje na ulicama

Kosovska policija je saoćila i da je grupa od blizu 150 osoba, koja je bila ispred zgrade Skupštine, dok se očekivao nastavak sjednice, nakon 14 sati počela ispoljavati nasilje, gađajući različitim predmetima sa bojama u pravcu policajaca i u pravcu zgrade Skupštine. Policija je navela da je u nasilju demonstranata, na različitim lokacijama oštećeno pet službenih vozila, a jedno od njih je zapaljeno.

Nakon 15 sati, navodi se, “nasilni demonstranti su bacilli sredstvo za koje se sumnja da je Molotovljev koktel na jedno blindirano policijsko vozilo, kao i trvde predmete u pravcu dva patrolna policijska vozila, koja su oštećena. Na osnovu informacija policije do 16:30  demonstranati su oštetili i jedno civilno vozilo.

Policija je na nasilje demonstranata reagirala “uz korištenje zakonskih sredstava kako bi rastjerala demonstrante i stavila situciju pod kontrolu”.

Također se ističe da su nasilni demonstranti pokušali blokirati i ometati saobraćaj, postavljajući različite predmete na ulice, uključujući i kontejnere za smeće. Tokom intervencije policije do sada su tri nasilna demonstranta uhapšena i sprovedena u policijsku stanicu na razgovor i dalje procedure.

Policija radi na istrazi kako i kada je sumnjivo sredstvo ubačeno u skupštinsku salu.

Usvojen Zakon o budžetu

U međuvremenu, poslanici vladajuće koalicije su bez prisustva opozicije usvojili Zakon o budžetu Kosova za 2016. godinu. Za Zakon je u drugom čitanju glasalo 78 poslanika. Sjednica Skupštine se održava u alternativnoj sali zato što je opozicija jutros ponovo bacila suzavac u plenarnoj sali, ali i na sastanku Predsjedništva Skupštine.

Suzavac na sastanku Predsjedništva Skupštine Kosova bacila je potpredsjednica Skupštine iz redova opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje Aida Derguti.

Četveromjesečna blokada

Nakon ovih današnjih događaja, premijer Isa Mustafa i njegov zamjenik Hashim Thaci održali su sastanak s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga, prenose kosovski mediji.

Sastanak je završen bez izjava za javnost.

U međuvremenu, Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je zabraniti pristup sjednici parlamenta 21 opozicionom poslaniku, dok će šestorica poslanika opozicije moći pratiti sjednicu.

Suzavac je bačen uprkos pojačanoj sigurnosnoj provjeri ispred zgrade Skupštine.

Tri opozicione partije, koje traže da se povuku sporazumi o zajednici općina sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, skoro četiri mjeseca drže u blokadi rad Skupštine, protiveći se formiranju Zajednice srpskih opština.

Samoopredjeljenje je ranije najavilo da će ometati održavanje zasjedanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Kosovska opozicija ponovo je bacila suzavac u Skupštini Kosova i time onemogućila zasjedanje Skupštine. Policija je privela zastupnika pokreta Samoopredjeljenje Fisnika Ismailija, kod kojeg su, prilikom kontrole ulaska u Skupštinu Kosova, pronađene dvije boce gasa, za koji se sumnja da je suzavac. Predsjedništvo Skupštine odlučilo je nastaviti sjednicu, no ulaz zastupnicima opozicije u skupštinsku dvoranu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO