Muzej realnosti: Patnje djece u svijetu

Stavljanjem kacige na glavu posjetiocima se pruža realan 3D doživljaj života u izbjegličkom kampu (Al Jazeera)
Stavljanjem kacige na glavu posjetiocima se pruža realan 3D doživljaj života u izbjegličkom kampu (Al Jazeera)

Piše: Tomislav Šoštarić

Zagrebački Muzej iluzija na dva je dana ‘obrnuo perspektivu’ i postao Muzej realnosti, prvi takav u svijetu. Riječ je o suradnji Muzeja i UNICEF-a na projektu kojim se, između ostalog, nastoji senzibilizirati javnost i ukazati na probleme i težak život ugrožene djece u dijelovima svijeta pogođenim raznim nedaćama, posebno djece izbjeglica.

Priča ispričana i kroz interaktivni doživljaj nastala je kroz eksponate UNICEF-a i Muzeja iluzija, koji sada nudi promijenjenu perspektivu i pruža uvid u koliko teškim uvjetima žive neka djeca diljem svijeta.

Optičke iluzije tako prikazuju realnost života ugrožene djece kroz eksponate poput ‘Nedohvatljive igračke’, kroz crteže izbjegle djece, ili ‘Škole u kutiji’, kojom UNICEF omogućava učiteljima čije su učionice uništene da nastave s podučavanjem, a učenici sa školovanjem.

Virtualna stvarnost izbjegličkog kampa

Tu je i niz holograma koji prikazuju kako UNICEF pomaže ugroženoj djeci, a posebno zanimljiv je virtualni uvid u stvarnost najvećeg izbjegličkog kampa na Bliskom istoku iz perspektive djeteta.

“U kacigi se vrti točan prikaz dešavanja iz izbjegličkog kampa u Siriji i svaki posjetitelj može staviti kacigu na glavu i pogledati stvarno, u 3D slici, kako se stvarno osjeća osoba unutar izbjegličkog kampa”, kaže Roko Živković, vlasnik i voditelj Muzeja iluzija.

U UNICEF-u su se za suradnju s Muzejom iluzija odlučili zato što se on sam po sebi “igra” s percepcijom. A važno je, kako kaže predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić, uočiti da naše percepcije nisu uvijek i odraz realnosti.

“Mi percipiramo da svako dijete ima igračku, da svako dijete može ići u vrtić. Međutim, to nije realnost svakog djeteta i bilo nam je važno na neki način to i osvijestiti. Eksponati su se zaista vrlo lijepo uklopili u to iskustveno učenje. Jako nam je važno da građani mogu nešto ne pročitati, ne vidjeti na fotografiji nego doista iskusiti. Kad vi uzmete u ruke jedno dijete koje je pothranjeno i koje nije pothranjeno, tek tada vidite, zapravo, kolike su nejednakosti u svijetu”, kaže Otmačić.

[Među eksponatima su i fotografije djece izbjeglica u izbjegličkim kampovima – Tomislav Šoštarić/Al Jazeera]

“Kad tamo dođeš, kad osjetiš taj miris, kad vidiš, to je utisak – upiješ sve, od zraka, zemlje, raspoloženja tih ljudi, njihovih izraza. Fotografija je jedno, izraz lica uživo je sasvim nešto drugo. Tako da je ovdje malo uljepšana slika nego što ona realno je”, kaže Vučić.

No, Muzej realnosti, smatra, prilika je, kako što mu i ime govori, da ljudi postanu svjesniji te stvarnosti.

Problem postoji i na ovim prostorima

“Da dijete koje živi u tim zemljama, pa čak i kod nas tamo gdje su siromašne obitelji, da oni žive u nejednakosti u odnosu na našu djecu. I samo ako pogledamo sad to drugo dijete kao naše dijete, sve će nam biti jasno. Kao pojedinac misliš da ne možeš ništa, a zapravo možeš sve, jer ako svatko od nas bude dio ‘Čuvara djetinjstva’, već si puno napravio. Netko drugi tko ima višu moć će politički mijenjati stvari i on je puno napravio. Svi možemo zaustaviti rat u jednom danu.”

U Muzeju realnosti mogu se vidjeti i podaci UNICEF-ovog istraživanja o siromaštvu djece u Hrvatskoj – oni potvrđuju postojanje problema nejednakosti u šansama djece vidljivog na nizu područja i na ovim prostorima.

“Kao, recimo, činjenica da 20 posto djece u obiteljima primateljicama socijalnih naknada doista nema ni jednu jedinu igračku i druge nejednakosti – između sela i grada, pristupa vrtiću, dostupnosti logopeda, podrške djeci s teškoćama”, nabraja Otmačić.

Muzej realnosti otvoren je do utorka u 22 sata. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO