Milionska potraživanja i dugovi Hidrogradnje

Radnici Hidrogradnje još jednom protestiraju pred zgradom Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Bivši građevinski div, čiji su zaposlenici, među ostalim, radili u Iraku i Libiji, sada radnicima duguje brojne plate.

Godinama im se ne uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje, javlja Boris Gagić, novinar Al Jazeere. Upravna zgrada Hidrogradnje se prodaje, a radnici su ogorčeni, jer su dvije godine bez plate. I tu nije kraj.

“Dvanaest godina radnog staža nije uvezano”, poručio je radnik Hidrogradnje Semiz Sinanović.

‘Javno kršenje zakona o radu’

Radnici su podsjetili na to odgovorne u entitetskoj Vladi. Zamjeraju vlastima jer se, kažu, Hidrogradnja namjerno urušava.

“Definitivno politički uništenje Hidrogradnje, da bi se naplatili ino radovi, iračka i libijska potraživanja, 450 miliona dolara”, rekao je Redžep Tufekčić iz sindikata Hidrogradnje.

Firma koja ima tolika potraživanja duguje 25 miliona eura za neuvezani staž, plate, zdravstveno i penziono osiguranje.

“Nije mi jasno da država, vlada, trpi ovakvu situaciju, da nas ne rješava, da se dozvoljava javno kršenje zakona o radu”, kazao je radnik Jasmin Arifić.

I radnici, njih 600, žele vidjeti kraj agonije.

“Radnici su, prije dvije godine, 45 dana uzastopno protestirali u Sarajevu, tražeći svoja prava. Sada su zbog toga opet pred zgradom federalne Vlade”, javlja Gagić.

Iz koje im se eventualno nude dvije plate do kraja godine.

“I to je na ‘dugom štapu’. Neka prodaju zgradu, izmire obaveze PIO [penzijsko-invalidsko osiguranje], dugovanja, neka nas pošalju na biro i mi smo zadovoljni”, rekao je radnik Paša Pripo.

Zadovoljni su u federalnoj Poreznoj upravi. U prvih osam mjeseci, hvale se, naplatili su 500 miliona eura doprinosa za PIO, što je osam miliona eura više nego u 2014. godini. Istovremeno je 370 miliona eura naplaćeno od doprinosa za zdravstveno osiguranje. I Porezna uprava uvjerava da radi na povećanju naplate javnih prihoda.

Radnici se vrte u krug

Kako je onda moguće da firma u većinskom vlasništvu federalne Vlade godinama izbjegava ispunjavati zakonske obaveze, pojasnio je Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru.

“Takvi paradoksi mogu se doživjeti samo u Bosni i Hercegovini. Ne da se radi samo o firmama u većinskom vlasništvu države, negdje u kantonima, poput Zapadno-hercegovačkog kantona, da se, iako je u pitanju država, ne uplaćuju doprinosi za svoje zaposlenike”, kazao je on.

Radnici Hidrogradnje u međuvremenu se vrte u krug, u potrazi za pravima šetaju od zgrade federalne Vlade do direktora firme.

Izvor: Al Jazeera