Hanuka u Beogradu uz svijeće i krofne

Jevreji širom svijeta proslavljaju Hanuku, osmodnevni narodni praznik poznat i kao Festival svjetla. Ovim praznikom spominje se događaj iz 164. godine prije nove ere, kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovo osvećen Jerusalemski hram.

Osmi dan Hanuke u jednoj beogradskoj porodici zabilježio je reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

U Talmudu, jevrejskoj svetoj knjizi, zabilježena je legenda prema kojoj je u Jerusalemskom hramu bilo oskrnavljeno svo ulje namijenjeno obrednim svjetiljkama. Ostala je netaknuta samo jedna posuda, s pečatom svećenika. U njoj je bilo ulja dovoljno za samo jedan dan.

“Međutim, desilo se veliko čudo, tako kaže legenda, i iz te količine ulja, koja je bila predviđena za jedan dan, svjetiljka je gorjela osam dana. Da bi obilježili to čudo, ali prije svega, oslobađanje od okupatora i ponovno osvećenje Hrama, bilježi se ovaj praznik – Hanuka”, priča Aleksandar Nećak, jevrejski aktivista.

Večer uz krofne

Od tada svakog 25. kisleva, koji po Gregorijanskom kalendaru obično pada u novembru ili decembru, jevrejske kuće u svijetu pale hanukiju, koja ima devet krakova za osam svijeća i jedan poslužitelj.

“Pali se sa desna nalijevo. Znači, prva svijeća je krajnje desna. Prvog dana gori poslužitelj i prva svijeća. Drugog dana se dodaje sa lijeva na desno jedna svijeća i pali se prvo druga svijeća, pa prva. I tako redom osam dana, dok se ne upale sve svijeće”, objašnjava Nećak.

Za vrijeme Hanuke ne drže se pogrebni govori i ne posti se. Svake večeri prave se slatke krofne i jede sva košer hrana.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera