Razgovor o saradnji policija BiH i RS-a

Na sastanku predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska te Državne agencije za istrage i zaštitu u Banjoj Luci u nedjelju dogovoreno je da se postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji navedenih institucija doradi i precizno definira, javljaju agencije.

Dodaje se kako se treba dogovoriti buduća saradnja u borbi protiv terorizma.

Kako se navodi u saopćenju iz MUP-a RS-a, sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić te direktori SIPA-e Perica Stanić i Policije RS-a Gojko Vasić, a povodom prevazilaženja situacije u odnosima saradnje MUP-a RS i SIPA-e.

Prekid saradnje

Iz MUP-a RS-a napominju da će tokom slijedeće sedmice ovaj operativni sporazum dogovoriti i potpisati Vasić i Stanić, s ciljem efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji.

Vlada RS-a prošle sedmice zaključila je da će institucije RS-a prekinuti saradnju sa Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine te SIPA-om, nakon pretresa koji su pripadnici SIPA-e izvršili u zgradi policije, opštine i komunalnog poduzeća u Novom Gradu / Bosanskom Novom.

Entitetska Vlada je MUP-u RS-a naredila da ubuduće spriječi svaki ulazak i pretres prostorija entitetskih i lokalnih institucija RS-a.

Narodna skupština RS-a podržala je ove zaključke.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO