Protest protiv NATO-a u Podgorici

Opozicioni Demokratski front, kojem se pridružio i dio nevladinog sektora, organizirao je u subotu navečer u Podgorici protest protiv ulaska Crne Gore u NATO.

Najmanje 1.500 okupljenih, koji su se, nakon skupa ispred crnogorskog Parlamenta, zaputili prema Spomeniku svetog Petra Cetinjskog, protive se pozivu za članstvo u Alijansi, koji je Crna Gora dobila 2. decembra.

Smatraju da država ne treba ući u taj savez te da odluka o tome mora biti donesena na referendumu.

Čelni čovjek Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je sa skupa kako će “Crna Gora biti dovedena do ivice sukoba ako ne bude referenduma o njenom članstvu u NATO-u”.

“Nemamo dileme šta će građani reći, da će odbiti poziv 28 NATO država i da ćemo im reći da nećemo mijenjati naš civilizacijski krug”, kazao je Mandić.

Nosili zastave Srbije i Rusije

Okupljenima se obratio i bivši predsjednik Crne Gore te vlade nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović, koji je podsjetio na 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije te najmanje 500 civila koji su izgubili život tokom NATO bombardiranja 1999. godine.

“Čime smo zaslužili isporuku tog smrtonosnog tereta koji su nam poslali? Nismo napravili zločine zbog kojih su nas bombardovali. Na rukama NATO-a je krv nevinih ljudi”, poručio je Bulatović.

Na skupu su okupljeni nosili zastave Srbije i Rusije te skandirali “Ne damo Kosovo” i “Putine, Putine”.

Na protestu nije učestvovao opozicioni Pokret za promjene.

Crna Gora je početkom decembra dobila poziv za pridruživanje sjevernoatlantskom vojnom savezu NATO.

Izvor: Al Jazeera i agencije