Borenović: Policija RS-a i SIPA sarađivale u Novom Gradu

SIPA je prije dva dana uhapsila petericu osumnjičenih za ratne zločine (EPA)
SIPA je prije dva dana uhapsila petericu osumnjičenih za ratne zločine (EPA)

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je kako u zaključcima Vlade i Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, povodom akcije Državne agencije za istrage i zaštitu u Novom Gradu / Bosanskom Novom, ima “kontradiktornih i ishitrenih” stavova.

On tvrdi da se pokazao tačnim zahtjev PDP-a da je trebalo prvo utvrditi šta se tačno dešavalo tokom te akcije, izvedene prije dva dana po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Postoje informacije da je policija RS-a tokom pretresa u Policijskoj stanici u Novom Gradu vrlo korektno sarađivala sa SIPA-om i zbog toga smo zatražili da se utvrdi šta se tačno dogodilo”, naglasio je Borenović.

Predložen pritvor za petericu osumnjičenih

Dodao je kako istragu trebaju provesti i institucije RS-a i Bosne i Hercegovine, da bi se, kako kaže, “izbjegle bilo kakve manipulacije”.

Podsjetio je da opozicija nije prisustvovala posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u četvrtak, jer nije bio prihvaćen njihov zahtjev da se smijeni potpredsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić, za koga smatraju da je nelegalno na toj funkciji, koja pripada najjačoj opozicionoj stranci.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prethodno je uputilo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora peterici Srba koji se sumnjiče za ratni zločin počinjen na području Novog Grada.

Pritvor je predložen za Ljubana Babića, Ranka Balabana, Rajka Karlicu, Mirka Odžića i Milenka Brčina zbog optužbi za ratni zločin.

U Tužilaštvu je potvrđeno da je pritvor peterici osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog utjecaja na svjedoke i saučesnike te mogućnosti prikrivanja dokaza.

Kao razlog za prijedlog određivanja pritvora Tužilaštvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih lica izazvalo uznemirenje javnosti.

 

Pripadnici SIPA-e su prethodno, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Novog Grada proveli opsežnu akciju u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje su uhapsili ovu petericu.

U toku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, Opštine i sjedišta komunalnog preduzeća, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Vlada RS-a odlučila je zbog takvog djelovanja SIPA-e prekinuti saradnju s ovom agencijom te Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, što je podržala i Narodna skupština tog bh. entiteta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO