Ratni zločini: Predložen pritvor nakon akcije SIPA-e

Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike, te mogućnosti prikrivanja dokaza (Ilustracija)

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora petorici muškaraca i koji se sumnjiče za ratni zločin na području Novog Grada / Bosanskog Novog.

Pritvor je predložen za Ljubana Babića, Ranka Balabana, Rajka Karlicu, Mirka Odžića i Milenka Brčina zbog optužbi za ratni zločin.

U Tužilaštvu je potvrđeno da je pritvor petorici osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog utjecaja na svjedoke i saučesnike, te mogućnosti prikrivanja dokaza.

Kao razlog za prijedlog određivanja pritvora Tužilaštvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih lica izazvalo uznemirenje javnosti.

RS prekida saradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), juče su po nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada / Bosanskog Novog proveli opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje su uhapsili ovu petoricu.

U toku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, opštine i sjedišta komunalnog preduzeća, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Vlada Republike Srpske odlučila je da zbog takvog djelovanja SIPA-e bude prekinuta saradnja sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH, što je podržala i Narodna skupština tog bh. entiteta.

Izvor: Agencije