Počela primjena kubanske vakcine u Srbiji

Kubansku vakcinu protiv rasta malignog tumora pluća dobili su prvi pacijenti u Srbiji. U Ministarstvu zdravlja te države kažu da su za lijek CimaVax zainteresirani i mnogi pacijenti iz regije te da se traži rješenje kako da je i oni dobiju.

Procjenjuje se kako u Srbiji ima 900 pacijenata u poodmakloj fazi adenokarcinoma pluća.

Sedam mjeseci su čekali vakcinu. Danas su je dobile prve dvije pacijentice iz Srbije. Među njima je Danijela, koja je u ponedjeljak primila terapiju kao pripremu na CimaVax.

„Verujem u sve i treba pokušati, treba se boriti. Jedino tako možemo. Nije mi mnogo teško, ali zaista… Bude ponekad, ali ne toliko“, kaže ona.

Oboljelima je vakcina ozbiljna nada.

„Oni veruju u ovo. Oni su imali veliku želju da prime ovu vakcinu, tako da smo im mi izašli u susret, odradili ono što je bilo do nas“, ističe Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

Klinika na Bežanijskoj kosi prva je bolnica koja je počela primjenjivati tu vakcinu.

„Četiri pacijenta su danas počela sa indukcionom terapijom, još tri pacijenta čekaju, tako da se za sedam pacijenata imamo kompletne rezultate i počinjemo sa primenom vakcine“, govori onkologinja Sanja Kostić.

Dogovor predsjednika

Vakcina će se davati i u kliničko-bolničkom centru u Novom Sadu. Za sada se razgovara s dva zainteresirana pacijenta.

„Još uvijek nije zvanično određeno koliko će pacijenata primiti vakcinu. Još uvijek čekamo detalje onkoloških procedura“, kazao je Pedro Camilo Rodriguez, kubanski imunolog.

Srbija je za sada nabavila 1.680 jedinica lijeka za 30 pacijenata koji će ga primiti u narednih godinu dana.

„Za jednu fazu smo već našli rešenje, a to je da ti ljudi mogu da provere ovde da li su kandidati za vakcinu, a mi ćemo nastaviti razgovore kako oni mogu da dođu do vakcine“, objašnjava Lončar.

Klinička studija kubanske vakcine u Srbiji rezultat je dogovora predsjednika Tomislava Nikolića s Raulom Castrom prilikom zvanične posjete Kubi u maju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Kubanska vakcina protiv raka pluća “Cimavaks EGF” uskoro bi se trebala pojaviti na tržištu Srbije.

Published On 22 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO