Kosovo: Hapšenja zbog falsifikovanja pasoša

Kosovo, Policija
Zbog objavljivanja lažne informacije o dolasku kosovskih specijalnih policijskih snaga novinarka Anđela Đikanović bila je privedena (Al Jazeera)

Kosovska policija uhapsila je u četvrtak sedmoricu muškaraca kod kojih je pronašla stotine lažnih pasoša i ostalih identifikacijskih dokumenata zemalja Evropske unije, koje su najvjerojatnije namjeravali prodati kosovskim migrantima koji traže posao u inostranstvu.

Policija je prikazala fotografije računara, štampača i lažnih pasoša Slovenije, Finske, Češke, Bugarske, Španije i Grčke otkrivene u dvjema racijama.

Pretraženo je još šest lokacija, kažu u policiji.

“Uhapšeni su bili uključeni u organizovani kriminal, krijumčarenje migranata, falsifikovanje isprava i trgovinu drogom”, stoji u saopćenju.

Ilegalni migranti

Kosovo ima približno 1,8 miliona stanovnika, a najmanje 800.000 Kosovara živi u inostranstvu, uglavnom u zapadnoj Evropi.

Od 1. januara ove godine na Kosovo se vratilo više hiljada građana koji su emigrirali u zapadne zemlje, posebno u Njemačku.

U aprilskom izvještaju Programa UN-a za razvoj (UNDP) navedeno je da 47 posto porodica sa Kosova kaže da imaju članove svojih porodica van te zemlje.

Krajem prošle godine i početkom ove hiljade kosovskih stanovnika ilegalnim putevima su išli u zemlje Evropske unije, uglavnom u Njemačku, tragajući za boljim životom.

Eurostat je nedavno objavio izvještaj u kojem se navodi da Kosovu prijete socijalni nemiri, zbog nezadovoljstva teškom ekonomskom situacijom i prošlogodišnjom šestomjesečnom blokadom institucija.

Očekivani masovni povratak građana Kosova koji su ilegalno otišli u zemlje EU-a samo će otežati situaciju, prognozirali su u izvještaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO