Hahn: Pridruživanje Srbije EU – ostvariv cilj

S ranijeg susreta Vučića i Hahna: U narednom periodu važno je otvaranje radnih mjesta, a važne su i investicije (AP)

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn obratio se danas poslanicima Skupštine Srbije porukom da otvaranje prvih poglavlja 14. decembra označava početak suštinskog dijela pridruživanja Uniji, koje je ostvariv cilj.

Srbija je ostvarila veliki uspjeh na putu ka Evropskoj uniji, poručio je.

“Biti ovdje u ovom trenutku nije slučajno, jer će narednog ponedjeljka Evropska unija i Srbija otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima – 32 o finansijskoj kontroli i 35 o normalizaciji odnosa s Kosovom”, rekao je Hahn.

Prema njegovim riječima, međuvladina konferencija 14. decembra obilježit će početak suštinskog dijela procesa pridruživanja.

“Ideja o pridruživanju više neće biti samo to, već konkretan i ostvariv cilj”, poručio je komesar poslanicima i ministrima u vladi Srbije koji su prisustvovali njegovom obraćanju u parlamentu.

Prema njegovim riječima, konferencija će naredne sedmice pokazati da EU ispunjava svoje obaveze kada zemlje ostvare napredak.

Ohrabrujući rezultati

“Treba iskoristiti ovaj povoljan trenutak. To je početak temeljnog provođenja reformi”, rekao je Hahn, dodavši da se očekuje da se posebni napori ulože u oblastima vladavine prava, nezavisnog sudstva i slobode izražavanja, kao i u dalje korake u normalizaciji odnosa s Kosovom, što je ključ za napredak u procesu pridruživanja.

“Države članice EU-a sada procjenjuju pripremljenost Srbije. Možemo računati da će Srbija u svim tim oblastima ostvariti održivi napredak”, dodao je Hahn.

Podsjetio je da je u Izvještaju Evropske komisije od 10. novembra konstatirano da je ta zemlja ostvarila veliki uspjeh na putu ka EU, a posebno je istaknut intenzivan rad na akcionim planovima u oblasti vladavine prava, kao i napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom i unapređenju regionalne saradnje.

“Vlada je nastavila i s ambicioznim privrednim i strukturnim reformama koje će doprinijeti boljem poslovnom okruženju, omogućiti rast, veću konkurentnost i nova radna mjesta. Prvi ohrabrujući rezultati se već vide”, rekao je komesar, dodajući da je impresioniran humanim odnosom Srbije prema izbjeglicama.

Fokus na naredna poglavlja

Hahn je uoči ove posjete, u razgovoru za RTS, izrazio očekivanje kako će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona biti otvorena u prvoj polovini slijedeće godine, ali je dodao kako sada nije moguće precizirati kada tačno jer, kako kaže, debata o tome traje.

„Zahvaljujući važnom poslu koji je obavila Srbija, možemo zvanično potvrditi ono što smo najavljivali – prije kraja godine će biti otvorena prva poglavlja. To je važan korak, jer će otvaranje poglavlja donijeti novu dinamiku i ubrzati proces integracija“, rekao je.

Kako je ukazao, u okviru poglavlja 35 potrebno je nastaviti normalizaciju odnosa s Prištinom i primjenu sporazuma do sada postignutih u dijalogu, ali je naglasio kako je također važno fokusirati se na to koja poglavlja će biti sljedeća.

„Otvaranje prvih poglavlja je važno i uzelo je dosta vremena, ali se građani Srbije ne trebaju brinuti da će sada za slijedeće poglavlje biti potrebne još dvije godine, jer bi tim tempom pregovori trajali do kraja stoljeća. Sada ćemo imati drugačiju dinamiku“, kazao je komesar Hahn.

Kako je naveo, postoji uvjerenje kod svih da je otvaranje poglavlja 23 i 24 „najbolji način da se bavimo pitanjima vladavine zakona, reforme pravosuđa ili slobode medija“.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu važno je otvaranje radnih mjesta, a važne su i investicije, kao i postavljanje ekonomskog razvoja u centar pažnje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO