Hag: Oriću se može suditi u BiH

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Orića u septembru (EPA)

Tribunal u Hagu odbio je zahtjev odbrane Nasera Orića za obustavljanje postupka koji protiv njega vodi Sud Bosne i Hercegovine.

Orićevi advokati su tražili da se postupak za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice obustavi, jer se Oriću u Hagu već sudilo za ista djela.

Međutim iz Haga podsjećaju da je Orić oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Optužnicu protiv Orića, Sud BiH je potvrdio u septembru ove godine.

Nekadašnji ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naser Orić i njegov saborac Sabahudin Muhić, koji se terete za ratni zločin nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, negirali su u oktobru krivicu pred Sudom BiH.

Zabrana putovanja

Sud BiH ranije je potvrdio optužnicu koja je protiv Orića i  Muhića podignuta 27. augusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Optužnica ih tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

U oktobru je Sud Bosne i Hercegovine ublažio mjere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cijelog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji – Sarajevskom i Zeničko-dobojskom.

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu je podiglo nakon višemjesečne istrage, koja je provedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Ministarstvom unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Haški tribunal

Orić je tokom rata u BiH  bio komandant 28. divizije Armije BiH, koja je djelovala na srebreničkom području.

Protiv njega je, zbog navodnih ratnih zločina, vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je pravosnažno oslobodio krivice.

Po međunarodnoj potjernici, koju su zbog te istrage raspisale vlasti Srbije, Orić je uhapšen u Švicarskoj 10. juna.

Nakon što su i Srbija i BiH od Švicarske zatražile njegovo izručenje, Orić je 26. juna predat u nadležnost bh. državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.

Orić je od tada u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je protiv bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta 27. augusta.

Published On 18 Oct 2015

Sud BiH je ranije odredio da se ratni komandant Armije BiH u Srebrenici može kretati samo na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Published On 02 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO