Javne ponude, tajna događanja

Dva su dana do konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, a nijedna strana još nema većinu. Sabor se konstituira onoga trenutka kada se izabere njegov predsjednik, no neizvjesno je hoće li se to dogoditi.

HDZ je na sjednici predsjedništva izabrao svog kandidata, a SDP je to mjesto javno ponudio Mostu, na čiji odgovor još čeka. Zbog medijskih napisa o pritiscima i navodnoj kupovini mandata, USKOK i policija provode istragu.

U sabornicu će prekosutra ući novi ljudi. Polovina njih sa iskustvom, polovina prvi put.

Nervoza sve veća

Hoće li postati saborski zastupnici ovisi o tome hoće li predsjednik Sabora biti izabran.

 “Ovakvu situaciju još nismo imali, uvijek smo imali formiranu većinu prije konstituirajuće sjednice. Nema nikakvog razloga za nervozu, sve je to demokracija”, kazao je Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

Ali u oba tabora nervoza je sve veća, jer se još niko nije dogovorio s Mostom, bez kojeg nema većine.

 “Jeste li vi novi mandatar? Haha, da, bit ću. Može tako. Hvala vam”, rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Ta stranka će predložiti svog predsjednika Sabora. 

 “Mogu vam reći, to je akademik Željko Reiner, on je naš kandidat, mislim da apsolutno zaslužuje da ga kandidiramo, zaslužuje respekt i svih drugih stranaka”, mišljenja je Karamarko.

A SDP-ov prijedlog na stolu MOST-a je već nekoliko dana.

 “Obzirom da je g. Petrov na čelu mosta, da u njegovo ime nastupa, mi ga kao takvog prihvaćamo i pozivamo ga da bude predsjednik hrvatskog sabora”, rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

Bila je to javna ponuda, no Petrov tvrdi da se mnogo više toga – događa tajno.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pet dana je prošlo od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Obje koalicije, lijeva Hrvatska raste i desna Domoljubna, sakupljaju potpise poslanika, kojima će od predsjednice države tražiti mandat za sastavljanje vlade. Pokušavaju da pridobiju i poslanike Mosta nezavisnih lista, bez kojih nema nove vlade. Mostov raniji prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva obje su koalicije već odbile […]

Na dnevnom redu pravosuđe i poduzetništvo, teme koje su sastavni dio reformi kojima Most uvjetuje formiranje vlade.

17 Nov 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO