Nastavak suđenja optuženim za ubistvo Ćuruvije

Slavko Ćuruvija je ubijen 1. aprila 1999. godine (Al Jazeera)

Suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbjednosti (DB) Srbije, optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem svjedoka.

Na optuženičkoj klupi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić, dok je Milan Kurak u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu, javlja Tanjug.

Slavko Ćuruvija je ubijen 1. aprila 1999. godine, u vrijeme NATO-vog bombardiranja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živio u Beogradu.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, a za Kurakom je raspisana međunarodna potjernica.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Legija – ključni svjedok

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnijenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svjedok u ovom procesu je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, nakon čijeg svjedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek također služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Ðinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedjela “zemunskog klana”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO