Hiljadu ljekara napušta Srbiju

Blizu hiljadu ljekara, ali i stotine drugih zdravstvenih radnika, i ove godine je odlučno da napusti Srbiju. U Ljekarskoj komori Srbije kažu da se ne smanjuje broj ljekara koji traže certifikate o dobroj praksi, pomoću kojih mogu otići u inostranstvo.

Međutim, koliko ih zaista ode, država nema podatke, izvijestila je iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Medicinski tehničar Radivoje Stojanović nada se da će uskoro rodbini sa neke strane adrese poslati razglednicu. Uči norveški, jer kaže, rad u Srbiji gubi smisao.

„U Srbiji pogotovu u zdravstvu su uslovi rada sve teži. iz godine u godinu radnika je sve manje, posla sve više, svi radimo za dvojicu-trojicu, pa i više, a plata sve manja i manja, tako da u zadnje vreme se ne mogu obezbediti ni optimalni uslovi za život, a kamoli normalni“, kaže Radivoje Stojanović.  

Radivoje se nada budućnosti u Norveškoj. Brojni zdravstveni radnici već su otišli, uglavnom u Skandinaviju i Njemačku, a iz Ljekarske komore Srbije potvrđuju da se na put spremaju kako mladi ljekari, tako i specijalisti.

Preopterećenost i loši uslovi rada

„Preko 80 procenata su sasvim mladi ljudi, neposredno posle završetka studija ili nekoliko godina nakon toga. To su uglavnom ljudi koji su izgubili nadu da će dobiti posao. Manji broj je procentualno specijalista i subspecijalista, ali je to za zdravstveni sistem dramatičnije“, kaže Vesna Jovanović iz Ljekarske komore Srbije.  

Ljekar opće prakse prosječno zaradi petsto eura, a specijalista blizu sedamsto. Međutim, male plate nisu jedini razlog odlaska.

Zdravstveni sindikati tome dodaju loše uslove rada i preopterećenost ljekara.

„U jednom oglasu za Njemačku bio je uslov da niste proveli dan na poslu u Srbiji , to bi trebalo da nas zabrine, zato što neko tamo vidi da i jedan dan u zdravstvenom sistemu Srbije može da smeta u iskustvu i navikama tog mladog lekara“, kaže Rade Panić, Sindikat ljekara i farmaceuta.

Poseban problem, upozoravaju, nastat će jer zdravstvo Srbije čeka nove mlade specijaliste.

Kada je riječ o odobravanju specijalizacija, država je dugo bila veoma restriktivna. Tek posljednjih nekoliko godina mladim ljekarima je omogućeno da specijaliziraju oblasti koje su deficitarne.

Nedostaju anestezilozi, radiolozi, pedijatri i kardiohirurzi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zdravstveni radnici u Srbiji stupili su u 24-satni štrajk, nezadovoljni odlukom da im bude smanjena plata za 10 posto. Traže i izmjenu kolektivnog ugovora. U svim domovima zdravlja u toj državi odvija se minimum procesa rada. Prilog Marka Subotića.

Published On 05 Nov 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO