Presuda Stanišiću i Simatoviću 15. decembra

Tužioci su se žalili na oslobađajuću presudu (Al Jazeera)

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavit će 15. prosinca pravomoćnu presudu dužnosnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su prvostupanjskom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH. 

Haško tužiteljstvo žalilo se na oslobađajuću presudu tražeći da se dvojicu dužnosnika SDB-a proglasi krivima po svim točkama optužnice, prenosi Hina. 

Njih se teretilo za zločine progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Također, tražilo se da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata kojemu je na čelu bio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Oslobađajuća prvostepena presuda

Prvostupanjskom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namjene SDB-a, tzv. “Crvene beretke”, koje su sa “Škorpionima”, srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine.

No, to nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine, a ponuđeni dokazi nisu, prema shvatanju Prvostupanjskog vijeća, dokazali ni njihovu namjeru sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu.

Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Scheveningenu do 13. studenoga.

Njih dvojica pušteni su na slobodu nakon oslobađajuće presude u svibnju 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavni tužilac ICTY-ja najavljuje žalbu u vezi s presudom Pretresnog vijeća u slučaju Simatović i Stanišić, a od Žalbenog vijeća očekuje argumente uložene na neke druge predmete.

Published On 24 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO