Odgođeno ročište zbog Sanaderove bolesti

Sanader se tereti za nezakonito primanje 2,24 miliona eura nakon što je država kupila zgradu od kompanije bivšeg zastupnika HDZ-a (EPA)

Četvorica suradnika bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u srijedu nisu svjedočila na korupcijskom suđenju u slučaju ”Planinska” jer je Sanader prije ročišta primljen u zatvorsku bolnicu, a na klupi za svjedoke pojavio se tek jedan pozvani bivši ministar.

Državno odvjetništvo zatražilo je vještačenje zdravstvene sposobnosti Sanadera i odgodu ročišta.

Sutkinja Jasna Smiljanić kazala je kako je telefonskom provjerom u zatvorskoj bolnici utvrđeno da je Sanader jutros primljen te da je u tijeku obrada koja će trajati dva sata.

Ročište je odgođeno za 24. studenoga, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Svjedoci Biškupić, Polančec, Šuker, Jandroković

Na prijedlog obrane kao svjedoci su na današnje ročište bili pozvani Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić.

No, Jandroković i Šuker ispričali su se ranije zakazanim obvezama, a Polančec prehladom.

Sanaderova obrana nije pristala da se Biškupića, koji je jedini došao na suđenje, ispita bez nazočnosti bivšeg premijera.

“On zna najviše o ovoj tematici i svjedoku želi postavljati pitanja”, kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Tužitelji hrvatskog Ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražili su da novi sudski vještak ponovno procijeni Sanaderovo zdravstveno stanje jer se na ovom suđenju više puta nije pojavio zbog zdravstvenih tegoba, a istodobno je dolazio na druga ročišta na Vrhovnom sudu.

Obrana se tome usprotivila navodeći da je Sanader na pregledu zbog problema sa srcem, tlakom i dijabetesom te da se odluka o novom vještačenju može donijeti nakon današnjeg pregleda, prenosi Hina.

Sanaderovi su ministri, kao članovi njegova užeg kabineta, trebali svjedočiti na suđenju za korupciju u kojemu se bivšeg premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna (2,24 milijuna eura) “provizije” nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, uz Vladinu suglasnost, kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice Vlade održane 2. travnja 2009. obrana je tražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, za kupnju sporne nekretnine.

Sloković je pojasnila, tražeći ispitivanje Sanaderovih suradnika, da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji zgrade u Planinskoj.

Jadranka Kosor potpisala odluku o kupovini

Od Sanaderovih najbližih suradnika na ovom je suđenju ranije svjedočila njegova nasljednica Jadranka Kosor, koja je u prosincu 2013. kazala da je ona potpisala odluku o kupnji zgrade u Planinskoj, ali tek nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupnja u interesu države.

Priču o Sanaderovu milijunskome mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu.

Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Čobanković, no on je nakon nagodbe s Tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Osim Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema USKOK-ovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije