Nova izbjeglička ruta bez većih problema

Vlakovi Hrvatskih željeznica prevoze izbjeglice iz Šida u centar za registraciju u Slavonskom Brodu, kroz koji je do srijede ujutro prošlo blizu 5.500 osoba.

Tijekom dana nastavit će se prijevoz još 4.500 izbjeglica iz Srbije, koje se, nakon obavljene registracije, dalje usmjeravaju prema Sloveniji.

U Srbiju i dalje dnevno ulazi više od 7.000 izbjeglica.

Razmještaju se u dva prihvatna centra u blizini Šida, dok je u tijeku izgradnja i trećeg centra.

Kroz Hrvatsku je od početka krize prošlo više od 330.000 izbjeglica.

Koordinacija za sada bez problema

U prihvatnom centru u Slavonskom Brodu u rano poslijepodne nalazilo se 3.000 izbjeglica.

Vlakom iz Šida stigle su još 2.000 ljudi, a u Sloveniju ih je upućeno 1.000, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Koordinacija tri države za sada ide bez problema i sve strane se trude da ne dođe do opterećenja na ruti.

Od 5.500 registriranih izbjeglica u kampu njih 149 zatražilo je liječničku pomoć.

Uglavnom se radi o glavobolji, povišenoj temperaturi, prehladi i gripi.

No, zabilježena su i četiri teža slučaja.

Jednoj je ženi preporučeno da liječenje nastavi u bolnici u Slavonskom Brodu, no ona je to odbila, jer se nije željela razdvajati od obitelji  i nastavila je put u Sloveniju.

U UNHCR-u kažu kako se za sada sve odvija bez problema, no Crveni križ apelira na građane koji su u mogućnosti da doniraju pokrivače i toplu odjeću za djecu.

To je jedino čega trenutačno nedostaje.

UNHCR se nada da će situacija ostati ovakva i kada kapaciteti kampa budu potpuno popunjeni, odnosno kada će u njima boraviti 5.000 do 6.000.

Sada ih je dvostruko manje.

Drugoga dana uhodava se nova izbjeglička ruta i novi način prelaska granice Srbije i Hrvatske i u Šidu.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović, svi se na toj lokaciji privikavaju na nova pravila – hrvatski i srbijanski policajci, volonteri i nevladine organizacije, koji su se s prijelaza Bapska-Berkasovo prebacili na željezničku postaju u Šidu.

‘Uspješna suradnja s hrvatskom stranom’

Ipak, tranzit ne teče idealno.

Tijekom utorka i noći na tu je lokaciju stiglo više izbjeglica nego što su kapaciteti, pa su tijekom noći i po 10 sati neki čekali u autobusima i u prihvatnom centru da nastave put.

Tijekom srijede situacija se ipak normalizirala i 3.500 izbjeglica je s tri vlaka krenulo dalje.

Vlakovi imaju osam vagona i u svaki vlak stane blizu 1.300 ljudi, koji se autobusima prevoze na željezničku stanicu i velikih gužvi za sada nema.

Svi očekuju da će idućih dana cijeli proces funkcionirati još bolje, a primjetno je, javlja Jelena Milutinović, da su ovi uvjeti daleko humaniji za izbjeglice nego oni prije.

“Mogu da ocenim saradnju s hrvatskom stranom vrlo uspešnom. Mi smo spremili određene kapacitete, dakle imamo tri prihvatne tranzitne stanice u rejonu od 10 kilometara i u situaciji smo da vreme koje je potrebno da se sačeka i popuni voz, ljudi u pristojnim uslovima dočekaju”, rekao je Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice Srbije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO