Milanović i ‘Hrvatska raste’ žele novi mandat

Aktuelna hrvatska Vlada Zorana Milanovića bori se za još jedan mandat. Koaliciju s kojom izlaze na izbore nazvali su “Hrvatska raste”.

Hrvatska narodna stranka i penzioneri i dalje su im partneri. Regionalna stranka Istarski demokratski forum više nije u koaliciji, ali zato sada jesu Laburisti. U septembru su potpisali koalicijski sporazum i odmah krenuli u kampanju.

“Hrvatska raste, ospori ako možeš. Nema povratka na staro”, poručuje Milanović.

Iz koalicije se hvale rezultatima: kažu kako u državi ima više reda, ekonomski su pokazatelji bolji. Uspješno su proveli fiskalizaciju i riješili problem zaduženih u švicarskim francima.

“Ovo je prva vlast, prva Vlada u 25 godina koja je rekla stranim agentima: ‘Ne može, dosta je!'”, ističe Boris Lalovac iz koalicije “Hrvatska raste”.

‘S one strane pameti’

Pa će se, poručuju, i dalje boriti za građane.

“A ne da lupetamo o Domovinskom ratu, o nekakvim novim ratovima, jer to je s one strane pameti. Ono što nam treba je domovinski rad, domovinski red, domovinski rast i domovinski mir. Sto godina domovinskog mira”, govori premijer Milanović.

Ipak, odmah na početku kampanje, protivnicima su odgovorili na njihove primjedbe da premalo vole domovinu.

“Vi ste Socijaldemokratska partija, stranka domoljuba i patriota. Ima li ovdje domoljuba? Da vas čujem! Hrvatska, Hrvatska!”, kazao je Milanović.

Politički analitičar Boško Picula navodi: “Ako se želite s Hrvatskom demokratskom zajednicom natjecati s njegovim karakteristikama, onda morate biti ili kudikamo jači od njega, ili ćete ispasti neka vrsta parodije. Mislim da birači SDP-a niti ne očekuju da se njihova stranka nadmeće s HDZ-om na ovome području.”

Birači su od ove koalicije imali velika očekivanja. No, u prvoj polovini mandata izgubili su povjerenje građana: u posljednje tri i po godine izgubili su sve izbore: predsjedničke, dva puta evropske, izgubili su vlast u glavnom gradu.

Ipak, posljednjih mjeseci uoči ovih izbora rejting im, prema istraživanjima, raste.

‘Dakle, još bolje’

“Neću ja reć’: ‘Idemo dalje!’ Idemo bolje! Dakle, još bolje, jer prije tri godine smo morali istovremeno se borit’ s ogromnim očekivanjima ljudi i uvjeravat’ ih da radimo, da radimo ciljano, da je svaka mjera bila planska”, poručio je Milanović.

Picula smatra kako “taj teret gubitnika na izborima, neuvjerljivosti u izvedbi na vlasti i, naravno, oponenta koji je jedva dočekao tu prigodu, su doveli vladu i vlast da se grčevito mora boriti za sljedeći mandat”.

S njima u toj borbi narodnjaci i laburisti.

“Garancija svim biračima da će ta koalicija još više skrenuti ulijevo”, poručuje Nansi Tireli iz laburista, a HNS-ov Ivan Vrdoljak ističe: “Nije dobro mijenjati vozača kad voziš 100 [kilometara] na sat. Sad je trenutak kada nastavljamo i kad se ne smijemo vratiti na staro. Domoljublje se pokazuje rezultatima.”

Izvor: Al Jazeera