Kumanovo: Podignute optužnice za terorizam

Tužilac je predložio produženje pritvora (Mup Makedonije)

Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Makedoniji podiglo je optužnicu protiv 29 pripadnika oružane grupe koja se 8. i 9. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu.

Tužilaštvo je grupu optužilo za terorizam i terorističko organizovanje, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Nadležni tužilac dostavio je i Prijedlog za produženje mjere pritvora za osumnjičene.

U dvodnevnom sukobu u kumanovskom Divom Naselju prije pola godine smrtno je stradalo osam policajaca i deset pripadnika oružane grupe.

U policijskoj akciji uhapšeno je tridesetak osoba pod sumnjom da su članovi terorističke grupe.

Višednevni protesti

Danima prije incidenta u Skoplju i drugim gradovima širom Makedonije odvijali su se svakodnevni antivladini protesti na kojima su demonstranti tražili ostavke osoba na vlasti, između ostalog i tadašnje ministrice policije Gordane Jankulovske.

Navodi o korupciji premijera, ministrice i šefa obavještajaca Saše Mijalkova bili su sadržani u brojnim snimcima koje je mjesecima objavljivala makedonska opozicija u okviru kampanje ”Istina za Makedoniju”.

Jankulovska, ministar transporta i veza Mile Janakievski i Mijalkov podnijeli su ostavke nakon velikog diplomatskog pritiska na Vladu Makedonije.

Nakon četiri dana vođa opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije Zoran Zaev optužio je premijera Nikolu Gruevskog za kreiranje sukoba.

Objavio je snimak u kojem se, navodno, čuje razgovor Jankulovske i šefa kabineta premijera.

„Čuje se kako, navodno, šef kabineta kaže: ‘A rat da imamo?'“, na šta Jankulovska odgovara: ”Ako ćemo pokazati ko je jači, za sat vremena bismo ih pregazili… Ali posao je da ne pokazujemo sada mišiće.”

Rekao je i kako objavljeni razgovori pokazuju da ljudi na vlasti nisu za istinski suživot u Makedoniji, već da pokazuju otvoreni antagonizam i netrpeljivost prema albanskoj zajednici u zemlji.

S druge strane, vladajući VMRO-DPMNE oštro je reagovao na te optužbe i naveo da tim, kako je rečeno, kreiranim razgovorima Zaev želi unijeti nemir među građane.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO