BiH i Srbija zajedno žele postati motor razvoja Balkana i Evrope

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić nisu krili zadovoljstvo zajedničkom sjednicom, održanom u Sarajevu, vjerujući da će uskoro donijeti i konkretne rezultate.

“Dogovorili smo aktivnosti, mjere i pretpostavke za razvoj ekonomskih odnosa, energetske i cestovne infrastrukture, saradnje na polju kulture, društvenih djelatnosti i sporta, odnosno svim segmentima koji mogu biti komparativni. Pristalice smo nekoliko važnih projekata, poput željezničke pruge Beograd – Sarajevo, ali i boljeg protoka roba, ljudi i kapitala”, rekao je Zvizdić nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, BiH i Srbija predstavljaju “jedne od najvažnijih partnera u regiji, obim trgovinske razmjene je značajan i stalno raste, pa su zbog toga ovakve sjednice bitne”.

“Sjednica ima i simboliku regionalne saradnje. Postoje određeni strahovi što će se u budućnosti desiti sa Zapadnim Balkanom, pa ovakve sjednice govore da smo spremnost na dogovor stavili ispred bilo kakvih drugih tendencija i porasta netrpeljivosti, ali i svih drugih problema koji mogu nastati u regiji. Dijalog i dogovor, međusobna saradnja, međusobno razumijevanje i uvažanje bit će smjernice djelovanja u odnosima BiH i Srbije”, poručio je Zvizdić.

Prema Vučićevim riječima, sjednica je imala svoju važnost, promatrajući iz političkog, trgovinskog, ali i aspekta buduće suradnje dviju zemalja.

“Trgovinska razmena raste svakog dana, a dogovarali smo i razne projekte u oblasti infrastrukture, energetike, razvoja putne mreže… O pruzi [Beograd – Sarajevo] smo po ko zna koji put razgovarali i siguran sam da će doći do realizacije”, rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, mnogo toga zajedničkog predstavnici vlasti mogu učiniti u korist građana BiH i Srbije.

“Za Srbiju je, ne samo zbog Republike Srpske koju prirodno volimo, Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih partnera. Teško da u regionu možemo da pronađemo važnijeg partnera. U tom smislu želimo da postanemo prvi trgovinski partner BiH i da gradimo bolje odnose koji će značiti prosperitet, a mi da postanemo motor razvoja ne samo ovog dela Balkana nego i cele Evrope”, rekao je Vučić.

Brojni projekti

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u području poljoprivrede i zaštite okoliša, prethodno su pokrenuli aktivnosti za unaprjeđenje prekogranične suradnje sa ciljem upravljanja čvrstim otpadom u slivu rijeke Drine, o čemu će se razgovarati i sa Vladom Crne Gore.

Zajednička sjednica dva tijela održana je pod predsjedavanjem Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije.

Dogovorene su i aktivnosti na gradnji i postavljanju elektroenergetske mreže između Ljubovije i Bratunca, konkretno 110 kW dalekovoda.

Razmatrana je i inicijativa za reguliranje međusobnih odnosa u isplati naknada za potopljeno zemljište u slivu rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, na području hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik.

Nakon sjednice potpisana su četiri sporazuma: Protokol o suradnji u traženju nestalih osoba, Memorandum o razumijevanju u području telekomunikacija, Protokol o suradnji na očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu te Sporazum u području zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Zajednička sjednica dviju vlada trebala je biti održana još 2013. godine, no tek su nedavno na susretu u Strasbourgu Vučić i Zvizdić dogovorili ovaj susret. Sjednica je bila najavljena i tijekom Vučićeva posjeta Sarajevu prije pola godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO