Završena ograda na makedonsko-grčkoj granici

Nakon subotnjih nereda kada su se izbjeglice sukobile sa policijom, na granici je i vojska (EPA)

Na makedonsko-grčkoj granici završena je izgradnja ograde da bi bio spriječen ulazak ekonomskih migranata u Makedoniju.

Ograda je duga tri kilometra i visoka je tri metra, a iza nje je na grčkoj strani ostalo stotine izbjeglica. Većina njih je u šatorima.

Nakon subotnjih nereda kada su se izbjeglice sukobile sa policijom, na granici je i vojska.

Makedonija je ranije zabranila ulazak ekonomskim migrantima, te prolazak dozvoljava samo izbjeglicama koje dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

Izbjeglice su u subotu bacale kamenice na specijalne policijske jedinice raspoređene na južnoj granici s Grčkom nakon što je makedonska vojska na tom mjestu počela postavljati metalnu ogradu.

Kamenovanje policije

U sukobima su povrijeđena 22 policajca, a incident je okončan nakon četrdesetak minuta, kada su izbjeglice prestale kamenovati policiju.

Vojnici su u subotu počeli postavljati metalne šipke u zemlji i žičane elemente, gradeći ogradu sličnu onoj koju je Mađarska postavila na svojoj granici sa Srbijom i Hrvatskom.

Izbjeglice, većinom Sirijci, Afganistanci i Iračani, u velikom broju idu iz Turske preko Grčke i Balkana u zapadnu Evropu.

Granica ostaje otvorena, a propuštat će se sve izbjeglice koje dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja. Makedonija će koordinirati s drugim zemljama.

Na taj način, kazali su u Vladi Makedonije, povećava se sigurnost i humani tretman s minimalnim sigurnosnim rizicima.

Najmanje 850.000 ljudi je ušlo u Evropsku uniju ove godine, od kojih polovina u Grčku, dok se države evropskog bloka bore s formuliranjem strategije za rješavanje krize.

Sigurnosne mjere su pojačane budući da je potvrđeno da su najmanje dva bombaša, koji su sudjelovali u napadima 13. novembra u Parizu, ušli u Evropu preko Grčke, predstavljajući se kao izbjeglice.

Izvor: Agencije