Policija privela trojicu kosovskih opozicionara

Skupština Kosova večeras je na sjednici, kojoj ne prisustvuju poslanici opozicije, usvojila nekoliko prijedloga zakona i izvještaja nadležnih organa na centralnom nivou.

Usvojeni su zakoni o ratifikaciji dva sporazuma sa Luksemburgom, a u prvom čitanju su usvojeni zakoni o rukovođenju javnim finansijama, o javnim nabavkama, državnom revizoru,vođenju sekvestrirane imovine, Tužilačkom vijeću Kosova, sudskoj medicini, vozačkim dozvolama i o službi za vanjske poslove.

Također su usvojeni prijedlozi zakona o statusu i pravima lica koja boluju od paraplegije i tetraplegije, o ličnim kartama i osiguranju, ali nije usvojen u prvom čitanju zakon o vjerskim slobodama.

Sjednica Skupštine Kosova je u toku i poslanici razmatraju formiranje ad hoc komisije za izbor kandidata za odbor direktora Radio-televizije Kosova čime će se okončati današnja sjednica.

Policija Kosova je danas poslije prvog dijela sjednice, na kojoj su poslanici opozicije bacili suzavac, po nalogu nadležnog tužilaštva pritvorila poslanike opozicije Fisnika Ismajljija, kod koga je prilikom ulaska u zgradu Skupštine pronađen suzavac, te Haxhija Shalu i Ismaila Kurteshija, koji su aktivirali suzavac na početku današnje plenarne sjednice Skupštine Kosova.

Njima je po nalogu tužioca određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Osude ponašanja opozicije

“Nasilna opstrukcija rada Skupštine Kosova, koju je izazvala opozicija, nije prihvatljiva i neće riješiti nijedan problem građana Kosova”, saopćeno je iz Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu i Ureda država članica EU-a na Kosovu.

U zajedničkom saopćenju, predstavnici EU-a na Kosovu pozvali su na povratak dijalogu u političkom životu uopće, naročito u Skupštini Kosova, kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja koja bi mogla dovesti do oštećenja imovine i opasnosti po ljudske živote.

“Narodu je potrebno da cijela Skupština Kosova i institucije rade i rješavaju ekonomske, socijalne i ostale izazove sa kojima se suočavaju svakodnevno”, smatraju predstavnici EU-a na Kosovu.

Suzavac u skupštinskoj sali

Sjednica kosovskog parlamenta jutros je ponovo blokirana suzavcem koji su aktivirali zastupnici opozicije, protiveći se usvajanju Briselskog sporazuma u dijelu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih općina.

Iako je skupštinsko osiguranje prije sjednice, a nakon kontrole, zadržalo i privelo zastupnika Samoopredjeljenja Fisnika Ismailija, opozicija je, ipak, unijela suzavac u salu.

Kosovska policija je kasnije potvrdila kako su kod Ismailija, tokom kontrole na ulasku u Skupštinu, pronađene dvije boce s plinom, za koji se sumnja da je suzavac.

Suzavac su, kako su javili prištinski mediji, bacili Haxhi Shala i Ismail Kurteshi.

Zastupnici vlasti su napustili salu, a u njoj su ostali pripadnici osiguranja i dio pozicije.

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri je poslije današnjeg sastanka lidera tri opozicione partije koje se protive provođenju Briselskog sporazuma najavio da će opozicija nastaviti blokadu.

On je za Kohu rekao da će se njihov protest nastaviti i na današnjem zasjedanju, ali nije objasnio način i sredstva koje će koristiti.

“Nastavit ćemo blokadu. Protest će se nastaviti i danas”, rekao je.

Jake policijske snage oko Skupštine

Opozicija smatra da se ne može nastaviti normalan rad Skupštine sve dok se ne povuku sporazumi o zajednici općina sa srpskom većinom i o demarkaciji granice s Crnom Gorom. 

Od jutros su u Skupštini i oko nje jake policijske snage.

Prethodno je, zbog nasilnog ponašanja u skupštinskoj sali i korištenja suzavca, uhapšeno dvoje zastupnika opozicije – Donika Kadaj-Bujupi, šefica zastupničke grupe Alijansa za budućnost Kosova, i Albin Kurti, zastupnik Samoopredjeljenja.

Izvor: Agencije