Počinje proces protiv otmičara male Maše

Pripremno ročište će se održati u ponedeljak i utorak, a bit će zatvoreno za javnost (Arhiva)

U Specijalnom sud u Beogradu danas bi trebalo početi pripremno ročište u procesu protiv troje francuskih državljana, optuženih da su 13. marta na Banovom Brdu u Beogradu oteli dvogodišnju djevojčicu Mašu iz ruku majke.

Na optuženičkoj klupi naći će se Sebastian Bransu Michel, njegova supruga Gorin Alexia Sandrin Bransu i njihova kćerka Emelin Holliet Crystel.

Glasnogovornica suda Tanja Koljenšić rekla je Tanjugu da su sve troje optuženih i dalje u pritvoru.

Pripremno ročište će se održati u ponedjeljak i utorak, a bit će zatvoreno za javnost.

Na njemu će se optuženi kratko izjasniti o krivici, a tužilaštvo i odbrana će predložiti dokaze koji bi trebali biti izvedeni tokom suđenja, koje će biti zakazano po okončanju ročišta.

Tužilaštvo za organizirani kriminal podiglo je optužnicu protiv njih u septembru.

Spreman dječji pasoš

U optužnici se navodi da su okrivljeni kao pripadnici organizirane kriminalne grupe 13. marta u Beogradu u Ulici Braće Jerković 227 oteli maloljetnu M. P., starosti nepune dvije godine, koja se s majkom Mirjanom Prenković kretala ulicom vraćajući se iz obližnjeg marketa.

Sumnja se da je malu Mašu iz ruku majke oteo Sebastian Bransu Michel i odnio je u vozilo u kome ga je čekala Gorin Alexia Sandrin Bransu.

Vozilom su se uputili ka graničnom prelazu kako bi pobjegli iz Srbije, a tokom vožnje okrivljena Emelin Houlliet Crystel je djevojčicu presvukla i promijenila joj frizuru kako bi izgledom podsjećala na njenu biološku kćer, čiji je pasoš imala u vozilu.

Međutim, na autoputu, na naplatnoj stanici Šimanovci nisu se zaustavili već su probili rampu, a u potjeri koja je uslijedila policija ih je sustigla neposredno prije isključenja s autoputa za Sremsku Mitrovicu i lišila slobode.

Djevojčica je nakon toga vraćena roditeljima.

Izvor: Agencije