Fond prima zahtjeve za povrat stare devizne štednje

Prvi zahtjevi bi nakon postupka verifikacije mogli biti riješeni u drugom kvartalu sljedeće godine (EPA)

Slovenski fond za sukcesiju danas će početi primati zahtjeve štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i njihovih pravnih nasljednika za povrat stare devizne štednje, a zahtjevi se mogu podnositi  sve do kraja 2017. godine

Prvi zahtjevi bi, prema najavama slovenske vlade, nakon postupka verifikacije mogli biti riješeni u drugom kvartalu sljedeće godine, prenosi Fena.

Obavezu povrata stare devizne štednje Slovenija je prihvatila temeljem odluke Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) koji je utvrdio da su starim štedišama bili kršeni pravo na raspolaganje njihovom imovinom te pravo na učinkovito pravno sredstvo, a sredinom ove godine donesen je i zakon koji utvrđuje kako će štedišama sredstva biti vraćena.

Štediše ili njihovi pravni nasljednici morat će zahtjeve sastavljene na posebnom formularu predati lično ili poštom, nakon čega će se provoditi postupak verifikacije njihovih zahtjeva.

Slovenski fond za sukcesiju obavezao se da će svaki zahtjev štediša biti riješen najkasnije u tromjesečnom roku. Ako oni ne budu imali primjedbe na informativni izračun stanja njihova računa i kamate, sredstva će im biti uplaćena na tekući račun, a u suprotnom mogu pokrenuti upravni spor.

Slovenija računa da će cijeli trošak povrata stare devizne štednje štedišama izvan Slovenije iznositi gotovo 400 miliona eura, u što su uključeni i troškovi vezani uz verifikaciju zahtjeva.

Sredstva su osigurana u budžetima za iduće dvije godine. Prema podacima Ljubljanske banke, neisplaćena glavnica s naslova stare devizne štednje u Hrvatskoj i BiH iznosi 258 miliona eura.

Odluka Suda

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po kojoj Slovenija mora preuzeti obaveze prema štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH u iznosu od skoro 260 miliona eura, ne računajući kamate, a neisplaćenih štediša je gotovo 230.000, od čega 130.000 štediša u Hrvatskoj.

Slovenija računa da će već iduće godine isplatiti glavnice i kamate za gotovo 220 miliona eura.

Mogućnost povrata ne odnosi se na štediše koji su svoje depozite prenijeli na domaće banke ili ih koristili u procesima privatizacije i otkupa stanova.

U Ljubljani navode da više teškoća u verifikaciji, odnosno argumentiranju potraživanja, očekuju kod štediša nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo, gdje je dokumentacija po njihovoj ocjeni nedovoljno sređena i u nju nemaju puni uvid. Fond ocjenjuje da sa verifikacijom depozita Ljubljanske banke Zagreb neće biti problema jer je dokumentacija u njoj sređena i potpuna.

U skladu sa slovenskim zakonom o povratu štednje od Ljubljanske banke, korisnici su fizičke osobe koje imaju potraživanja s naslova neisplaćene stare devizne štednje te civilne pravne osobe koje, u skladu s propisima o deviznom poslovanju SFRJ, imaju neisplaćenu staru deviznu štednju.

Zahtjev za povrat stare devizne štednje podnosi se lično ili putem pošte Fondu Republike Slovenije za sukcesiju.

Zahtjev mogu podnijeti sami korisnici, a Fond će biti na raspolaganju za pomoć i objašnjenja. 

Radi bržeg rješavanja podnesaka slovenska vlada savjetuje da se zahtjev podnese na obrascu, koji je priložen uz Pravilnik o sadržaju i obliku zahtjeva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje.

Formular je objavljen i na internetskoj stranici Fonda na adresi www.srsn.si.

Izvor: Agencije