Danas se razmatraju ponude za Telekom Srbije

Prije pet godina postojala samo jedna ponuda za Telekom koja nije zadovoljavala elementarne uvjete (Al Jazeera)

Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je da će u ponedjeljak biti razmotreno svih šest ponuda pristiglih za Telekom.

“Jako je dobar signal da smo dobili šest ozbiljnih ponuda. Svih šest ponuda će danas biti ponovo razmatrane i imaćemo veoma brzo, u narednim danima, jasniju sliku nego što je do sada bilo”, rekao je Sertić za RTS.

Podsjetivši da je prije pet godina postojala samo jedna ponuda za Telekom koja nije zadovoljavala elementarne uvjete, Sertić je istakao da je sada optimista da će Srbija u ovom slučaju imati najbolje moguće tržišne ponude.

‘Koncept razmišljanja’

“Kako ćemo se mi kao Vlada prema tome odnositi zavisiće od mnogih elemenata, ne samo od cene za kupovinu akcija države Srbije nego i od toga kakav je investicioni program, odnos prema socijalnim davanjima i svi drugi aspekti u budućnosti”, rekao je Sertić.

Interes Vlade je, kako je istakao, da Telekom postoji i za 10 i 15 i 20 godina, a da funkcionira u promijenjenim ekonomskim odnosima u savremenom svijetu, jer samo na takav način može da se bori sa konkurencijom.

“Jer pričajući o našem blagu, prošlosti, o istoriji nečega, na tome smo mnogo izgubili u ovih 30 godina i mislim da moramo potpuno da menjamo naš koncept razmišljanja ka budućnosti”, zaključio je Sertić.

O prodaji Željezare Smederevo

Sertić je rekao da se razgovara i s drugim zainteresiranim kompanijama za smederevsku Željezaru, ali da nijedna nije ni približno zainteresirana kao kineska kompanija.

Ocijenio je da je posjeta delegacije Srbije Kini važna s političkog i ekonomskog aspekta.

U Srbiji posluje nekoliko privatnih kineskih kompanija, navodi Sertić i dodaje da je interes Srbije da ih bude više.

Izvor: Agencije