Male stranke mogu odlučiti o novoj vladi

Zbog izuzetno tijesne utrke između koalicija oko vladajuće socijaldemokratske partije i opozicione Hrvatske demokratske zajednice, prevagu na hrvatskim parlamentarnim izborima mogle bi imati male stranke.

Nova na ovim parlamentarnim izborima je lista Most, koja je ujedinila nezavisne lokalne političare. Oni su kod notara ovjerili izjavu da nakon izbora neće koalirati ni s jednom velikom strankom.

I dok se na štandu velike stranke čekalo u redu za mandarine, gužve kod malih nije bilo. Upaljači i program sve je što je Živi zid mogao ponuditi.

No, podrška dijela građana, bez obzira na to, nije izostala. Stranka je poznata po sprečavaju deložacija građana. Pred ove izbore optimizam gaje i zbog trećeg mjesta svog kandidata na prošlim predsjedničkim izborima.

“Najvjerojatniji scenarij izbora je taj da će trećinu uzeti takozvana lijeva koalicija, trećinu desna, a trećinu takozvane treće opcije, među kojima je dominantno Živi zid”, ističe Ivan Vilibor Sinčić iz ove stranke.

‘Ankete nisu izbori’

Mjesta u Hrvatskom saboru pokušat će osvojiti i bivši predsjednik Ivo Josipović, i to s političkim veteranima poput Radimira Čačića i Slavka Linića, bivših ministara u aktualnoj SDP-ovoj vladi.

Kao nezavisna na listi u Slavoniji bit će i nekadašnja premijerka, tada članica HDZ-a, Jadranka Kosor. Još jedna saborska zastupnica, bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy, otkriva da za svoju novu stranku Orah priželjkuje najmanje tri od 151 saborskog mandata.

“Ja se nisam opterećivala s anketama ni kada su nam rejtinzi bili jako visoki. Zbog toga što sam svjesna da su ankete – ankete, a izbori – izbori. I, na kraju krajeva, svaki izbori su specifični“, ističe.

Lokalne televizije u stopu prate gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je, nakon lokalnih i predsjedničkih, u još jednoj utrci za parlamentarne izbore. Nijedan mandat nije osvojio 2011. godine, a u ovoj kampanji zadao si je gust raspored.

“Ja želim biti premijer, a ne član vlade. Sada već obnašam drugu izvršnu dužnost države. Ja se ne kandidiram ni za ministra, ni za saborskog zastupnika”, navodi on.

Po najmanje deset zastupnika korača stranka Most nezavisnih lista, a njoj se priklonio i bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet.

“Vjerujemo u dobar rezultat i da će građani konačno, a prije svega SDP i HDZ, shvatiti da nemaju monopol nad budućnošću Hrvatske”, kaže on.

Bez iznenađenja

Politički analitičar Darijo Čerepinko smatra da ni ovi izbori za male stranke neće donijeti iznenađenje.

“Kad su dvije koalicije toliko blizu, govori u prilog tome, a i prijašnja iskustva i saznanja govore u prilog tome, da zapravo će te dvije koalicije pokupiti najveći broj mandata, a malim strankama će preostati mrvice”, objašnjava.

Ko će imati većinu u Saboru, dodaje, ovisit će i o tome kome će se prikloniti regionalni Istarski demokratski savez i Glavašev Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, ali i osam manjinskih zastupnika.

Izvor: Al Jazeera