Delegacija Vlade Srbije stigla u Sarajevo

Na zajedničkoj sjednici bit će razmatrane bilateralne teme, ekonomska saradnja te zajednički nastup na trećim tržištima (Fena)

Delegacija Vlade Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je u Sarajevo, gdje će sutra biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Delegaciju Srbije na sarajevskom aerodromu dočekala je delegacija Vijeća ministara BiH predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem.

Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Nakon toga, upriličen je svečani prijem u hotelu Evropa gdje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poželio je dobrodošlicu premijeru Srbije.

Kako je Zvizdić naglasio, taj zajednička sjednica dvije vlade doprinijet će daljem jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te stvaranju pretpostavki za jačanje ekonomskih i političkih odnosa.

Premijer Srbije je, nakon što se zahvalio na gostoprimstvu, naglasio da je ovaj događaj mnogo važniji za Srbiju i BiH i sve njihove narode nego poruka koju šalju Evropskoj uniji, jer je “ključno da se naši ljudi osjećaju bolje i sigurnije”.

Vučić je naveo da je Srbija za BiH drugi trgovinski partner, ali da će se “boriti” da postane prvi, te da je BiH sve važnija za Srbiju u koju sve više izvozi.

Na kraju je naglasio da dvije države imaju “čisti” interes, ali prije svega je potrebno da “Srbi, Hrvati i Bošnjaci što pre shvate da moraju da žive zajedno”.

Međudržavni sporazumi

Na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Srbije bit će razmatrane prvenstveno bilateralne teme, ekonomska saradnja, zajednički nastup na trećim tržištima i vanjskotrgovinska razmjena, rekao je ranije Zvizdić. 

Istakao je da će nakon sjednice biti potpisani protokoli o traženju nestalih osoba, zaštiti mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o okolišu i održivom razvoju, te iz oblasti telekomunikacija.

Naglasio je da će sa zajedničke sjednice biti poslana poruka kvalitetne saradnje između dvije prijateljske i susjedne države, koje su jasno opredijeljene za evropske integracije, te žele bazirati odnose na razumijevanju, uvažavanju i pomirenju.

Na dnevnom redu sjednice bit će i nekoliko međudržavnih sporazuma, kao i višegodišnji zahtjevi podrinjskih opština prema Srbiji za naknade zbog potapanja zemljišta akumulacijom hidroelektrana.

Izvor: Agencije