Stigao odgovor SDP-a, u Mostu napetosti

Čelnikom Mosta Božo Petrov obavio je kratak razgovor s predsjednicom Republike Hrvatske (Al Jazeera)

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) u ime koalicije Hrvatska raste danas je dostavila Mostu nezavisnih lista programske stavove u vezi reformi. 

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u ime koalicije Hrvatska raste tom se prilikom obratio Mostu pismom ispod kojeg poveznica na internetskim stranicama koalicije vodi na opširan dokument odgovora na područja i pojedine točke o kojima se pregovaralo.

U toj koaliciji suglasni su s većinom zahtjeva Mosta, a na onaj o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu odgovorili su da je “koaliciji Hrvatska raste prihvatljiv isključivi gospodarski pojas odnosno Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas i njegova provedba u skladu s međunarodnim obvezama Republike Hrvatske”.

Most traži “proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na čitavom teritoriju RH”, a u pregovorima su naglasili kako je riječ o jednom od ključnih uvjeta za podršku novoj vladi.

Milanović je još jednom naglasio da s Mostom žele partnersku suradnju te je pregovore ocijenio kvalitetnima.

“To je ono što je Most tražio. Mi smo tu, angažirajući najbolje što imamo, a to je stvarno najbolje u Hrvatskoj, odgovorili na to, dodali još nešto svoje. Nema nikakvih prepreka za suradnju”, rekao je Milanović u nedjelju Briselu, gdje sudjeluje na summitu EU-Turska. 

Ponovio je prijedlog da čelnik Mosta Božo Petrov postane predsjednik Sabora što je Petrov već jednom odbio kao promašenu ponudu fotelje, naglasivši da njih umjesto toga zanimaju reforme.

“Ovo nije ponuda, jer nije licitacija, nego prijedlog da gospodin Petrov bude predsjednik Sabora. Naravno, ako on to neće, mi ga nećemo predložiti, ali za prijedlog za predsjednika Sabora potrebna je trećina zastupnika”, rekao je Milanović.

Sjednica bez Petrine, Petrijevčanin Vuksanović i Rusak

Most nezavisnih lista u nedjelju je, pak, nastavio sjednicu Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika stranke, na koju nisu došli Stipe Petrina, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak, a u subotu su sjednicu prije dovršetka napustili. 

Rusak je objasnila kako nije došla jer je na jučerašnjoj sjednici donesena odluka kako pravo glasa imaju samo zastupnici koji su potpisali da pripadaju klubu zastupnika Most nezavisnih lista.

Most: Petrina silom proizvodi afere

Most je javno pozvao Stipu Pterinu da se do četvrtka očituje želi li biti dio Mostovog kluba zastupnika ili će biti samostalan. 

“Gospodin Petrina, iz samo njemu znanih razloga pokušava na silu proizvesti afere koje svakom iole informiranom zvuče neozbiljno, ali javnost koja je s razlogom nestrpljiva bi iz toga mogla izvući neke krive zaključke. Tvrdnje Stipe Petrine kako je velika većina članova Nacionalnog vijeća Mosta protiv nekakve koalicije s HDZ-om koju tobože zagovara Božo Petrov, krajnje su apsurdne. Naime, gospodin Petrina itekako je svjestan da se odluke Nacionalnog vijeća donose većinom i demokratski pa je samim time tako nešto nemoguće. Upravo na prijedlog gospodina Petrine Nacionalno vijeće tako je ustrojeno, što se ne bi dogodilo da je netko imao skrivene planove”, stoji u priopćenju.

Ona kaže kako nije potpisala svoj ulazak u klub zastupnika  Mosta jer u fokusu trebaju biti upravo reforme koje u Mostu žele provesti, “a ne pripadnost ovom ili onom klubu, stranci ili udruzi”. 

Rusak i Petrijevčanin Vuksanović članice su nedavno osnovane stranke Hrid, koju je osnovao iz Mosta izbačeni Drago Prgomet. Hrid je ranije bio udruga čije su i one bile članice te su s tom udrugom ušle na platformu Mosta.

Stipe Petrina je, pak, na Facebooku objavio kako je zamolba predsjednice Republike da nakon konzultacija s izaslanstvom Mosta, na kojem je bio i on, o mandataru nasamo razgovara sa čelnikom Božom Petrovim – “sramotno ponašanje predsjednice”, iako iz Mosta kažu da u tome ne vide nikakav pritisak predsjednice.

“Da li je predsjednica RH Boži Petrovu dala smjernice za daljnje postupanje u vezi sastavljanja nove vlade”, upitao je Petrina na Facebooku.

“I meni je bilo blago neobično na sastanku kada je bilo zatraženo da se pet minuta odvoji sa strane, s tim da je bilo i razjašnjeno da je to uobičajen postupak i za druge čelnike stranaka. Na tom dijelu sastanka bilo je samo još jednom upozoreno da treba odgovornost u ovakvim situacijama, da je situacija dosta teška, zapravo sve ono što mi pokušavamo poručiti i HDZ-u i SDP-u”, izjavio je Petrov nakon sastanka Nacionalnog vijeća Mosta, ne želeći odgovarati na novinarska pitanja o Stipi Petrini.

Petrov: Presing ranog konstituiranja Sabora

Petrov je rekao kako vjeruje da je predsjednica pokušala još jednom upozoriti na ozbiljnost situacije i na zajedništvo za koje se zalaže i Most koji pokušava HDZ-u i SDP-u objasniti kakva je situacija i da je zaista bitno konstituirati zajedničku reformsku vladu.

“Jedina stvar s kojom se ne slažem jest ovaj presing koji je došao od strane Ureda predsjednice za tako ranim konstituiranjem Sabora. S tim se ne slažemo, ali ćemo pokušati raditi tako da se pokuša konstituirati Sabor”, kazao je Petrov.

Petrov je rekao kako se dvije zastupnice iz stranke Hrid i Stipe Petrina do četvrtka trebaju izjasniti hoće li biti u Klubu zastupnika Mosta.  

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić u izjavi Hini istaknuo je da je “pravo Predsjednice Republike razgovarati sa svima koji su dobili mandat Hrvatskom saboru”.

“Na izravan upit Predsjednice Republike izaslanstvu Mosta nitko, pa ni g. Petrina, nisu imali ništa protiv razgovora nasamo Predsjednice s predsjednikom Mosta g. Petrovom”, dodao je glasnogovornik Đurić.

I glasnogovornik Mosta, Nikola Grmoja, izjavio je danas Hini kako u tom potezu Grabar-Kitarović ne vidi nikakav pritisak.

Izvor: Al Jazeera i agencije