Njemačka za otvaranje pregovora sa Srbijom

U Njemačkoj smatraju kako je Srbiji mjesto u Evropi, ali i da je čeka još dosta zadataka (EPA)

Odbor za europska pitanja njemačkog Bundestaga dao je na današnjoj izvanrednoj sjednici zeleno svjetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Europskoj uniji, priopćeno je iz njemačkog parlamenta.

Tome je prethodilo, kako se navodi, intenzivno savjetovanje o najnovijim izvještajima Europske komisije o napretku Srbije.

Predsjednik Odbora za europska pitanja Gunther Krichbaum zaključio je da “izvještaj Europske komisije o Srbiji raduje, zato što sadrži dosta pozitivnih ocjena”.

Kancelarki Angeli Merkel je u pismu potvrdio kako Odbor za europska pitanja preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na idućem summitu u prosincu.

Krichbaum je istaknuo i kako je za Bundestag bilo vrlo važno to da je sporazumom od 25. kolovoza konačno načinjen iskorak u odnosima Beograda i Prištine.

“Bez tog sporazuma, otvaranje poglavlja za Bundestag ne bi bilo nezamislivo”, rekao je Krichbaum.

Krichbaum: Vučićeva hrabrost

Po njemu, odluka njemačkog parlamenta je jasan signal za zemlju “koja se kreće u smjeru Europe i pokazuje da je konzekventan europski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan”.

“U Berlinu nije ostala neprimijećena hrabrost Aleksandra Vučića da pokaže spremnost na pomirenje kada je u srpnju otputovao u Srebrenicu. To putovanje se odigralo u teškim okolnostima i predstavlja vrlo važnu gestu”, rekao je Krichbaum.

Naveo je i kako je “Srbiji mjesto u Europi”, ali i da je “čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa”.

“Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se provode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti trebaju osigurati radna mjesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture”, zaključio je Kirchbaum.

Izvor: Agencije