Ustavni sud BiH: Dan Republike Srpske je neustavan

Ustavni sud BiH dao je Narodnoj skupštini Republike Srpske rok od pola godine za izmjenu sporne odredbe (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.

Zakon o prebivalištu u skladu s Ustavom

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev četvrtine delegata u Doma naroda parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, kojim je, prema mišljenju podnosilaca zahtjeva, povrijeđeno pravo na slobodu kretanja i prebivališta i na zabranu diskriminacije.

Ustavni sud BiH je utvrdio da su odredbe Zakona u skladu sa Ustavom BiH.

Klub delegata SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti ovog zakonskog prijedloga.

U SDA su izrazili zabrinutost što je Zakon usvojen 15. jula u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH jer se time, kako tvrde, građanima ograničavaju pravo i sloboda izbora mjesta boravka i prebivališta.

Narodna skupštine Republike Srpske dobila je rok od pola godine, koji počinje teći od dostave odluke, da sporni članak Zakona o praznicima Republike Srpske usuglasi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Blagdan Svetog Stefana, koji se obilježava 9. siječnja, Republika Srpska slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan Republike, i krsnu slavu.

Dodik: Dan Republike ne može ukinuti nijedan sud

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, poručio je datum kojeg se obilježava Dan Republike Srpske “ne može ukinuti nijedan sud u BiH, pa ni Ustavni sud, niti bilo kakva voluntaristička volja bilo kojeg pojedinca ili bilo koga u Sarajevu”.

“Nemoguće je ukinuti Dan Republike Srpske jer postoji samo jedan dan kada je formirana Srpska, a to je 9. januar”, smatra Dodik.

“Ustavni sud BiH je više političko nego pravno tijelo.To je pokazao nizom odluka, kao što su grb, kao što je Sud, Tužilaštvo i mnoge druge koje je donosio, među kojima je i odluka o konstitutivnosti naroda. Taj Ustavni sud nije ustavni sud, nego mjesto koje kreira politički sistem i donosi političke odluke, mimo Ustava i mimo prava”, naglasio je Dodik.

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se proglašava neustavnim Dan Republike [Srspke], isključivo je politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH, poručeno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno donijela deklaraciju u kojoj se navodi da “Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim”.

Opozicijska Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da je odluka Ustavnog suda BiH “udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani”.

I predsjednik opozicijske Narodne demokratske partije Dragan Čavić protivi se takvoj odluci.

“Ustavni sud BiH je potvrdio svoje političko djelovanje i nema nikakve dileme da ćemo svi mi iz Narodne skupštine RS, koji smo glasali za deklaraciju u vezi sa ovim pitanjem, ostati apsolutno pri tome da ta deklaracija u potpunosti ostvari svoju primjenu”, rekao je Čavić.

Tri godine star zahtjev

U svom zahtjevu, koji je podnio početkom 2013. godine, Izetbegović je podsjetio kako je “9. januar 1992. godine datum kada je ‘Skupština srpskog naroda u BiH’ usvojila ‘Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH’ na područjima ‘srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH'”.

Tom deklaracijom predviđeno je i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Po njemu, iz tog dokumenta “jasno proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava”.

“To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH, kada je na tom teritoriju izvršeno sistemsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici”, navedeno je, između ostalog, u Izetbegovićevom zahtjevu.

Dodao je i kako je “sasvim izvjesno da se ovaj [sporni] datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod, pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika”.

Smatra se i kako se praksa slavljenja 9. siječnja kao Dana Republike Srpske pretvorila u službeno, institucionalno obilježavanje krsne slave, odnosno vjerskog praznika Sv. Stefana, što se “protivi principima sekularizma i pluralnosti utemeljenog u Ustavu BiH”.

Izvor: Al Jazeera