Sanaderov slučaj jedan od najkompliciranijih

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader proveo je prvi dan na slobodi, nakon tri godine u zatvoru, bez pravomoćne presude.

Nakon što je Ustavni sud presudio da mu je povrijeđeno osnovno ustavno pravo na slobodu, a potom i Županijski sud odlučio da nema razloga za određivanje istražnog zatvora, odvjetnici zaključuju – ovo je jedan od najkompliciranijih slučajeva hrvatskog pravosuđa.

Nakon 1.100 noći u zatvoru, Sanader je proveo prvo jutro na slobodi. Bivši premijer sjeo je u gradski taksi. “Sve pitajte moje odvjetnike, ja izjave neću davati”, poručio je.

I bez pitanja, sinoć nakon izlaska iz Remetinca, sam je rekao da se politikom više neće baviti. A ni politika se ne želi baviti njime.

“To je pitanje pravne države, pravosuđa, a ne pitanje političkih procjena i ocjena. Nije dobro da politika bilo šta ocjenjuje”, komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

“To je sudska odluka, ne želim to dodatno komentirati”, rekao je, pak, hrvatski ministar uprave Arsen Bauk.

Branit će se sa slobode

“Bivšim hrvatskim premijerom pravosuđe se bavi posljednjih pet godina. U tijeku su četiri postupka. U slučaju Fimi media donesena je nepravomoćna presuda. U slučaju Hypo, INA-MOL – pravomoćna. No, Vrhovni i Ustavni sud ukinuli su te presude i naložili ponovna suđenja. Treće suđenje, za slučaj Planinska, još traje, a početak četvrtog za HEP – Dioki još se čeka”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Pravosudni rasplet mogao bi se čekati još godinama, a kad bi Ivu Sanadera i proglasili krivim u svim postupcima, maksimalno bi mogao dobiti objedinjenu kaznu od 15 godina.

Zbog kolopleta različitih pravnih tumačenja, o kojima se ne slažu ni odvjetnici ni suci, cijeli slučaj Sanader jedan je od najkompliciranijih u hrvatskom pravosuđu.

Javnost se stoga pita kako to da je nakon blizu četiri godine iza rešetaka i s poviješću bijega iz zemlje, Sanader sada na slobodi – bez ikakve jamčevine i mjera opreza, s putovnicom u džepu.

“Više ne postoji opasnost od bijega, to je stvar procjene suda. Nema osnova za pritvor da bi ponovio djelo, nije više premijer, nije u politici da bi mogao ponoviti djelo. Da bi mogao utjecati na svjedoke, također je to završena priča jer svi svjedoci su saslušavani u više navrata tijekom istrage, na raspravama koje su bile”, tumači odvjetnik Branko Šerić.

A i praksa je, kaže pravni stručnjak, da kad viši sud ukine presudu nižeg, ukine i istražni zatvor, što se u slučaju Ive Sanadera nije dogodilo.

Slaže se sa Sanaderovim odvjetnicima, koji godinama tvrde da su postupci trebali biti spojeni u jedan, kako bi se izbjegle pravne nedoumice, ali i kršenje Sanaderovih ljudskih prava.

“Legitimno je pravo obrane da traži spajanje postupaka u jedinstveni postupak. Apsolutno. I ne bi se dogodilo da netko, na koncu konaca, nakon završenih istraga, nakon pravomoćnih optužnica, a da nema pravomoćne presude, bude toliko dugo u pritvoru”, kaže Šerić.

Iako teoretski izgledi da Ivo Sanader ponovno završi u pritvoru postoje, to ne bi bilo u interesu pravde, smatra Šerić. Na Sanaderu je sada da se sa slobode brani od optužbi.

Hronologija slučaja

Tzv. slučaj Sanader ‘zahuktao’ se 9. prosinca 2010. godine. DORH je od Sabora tada zatražio ukidanje zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu radi pokretanja kaznenog postupka za slučaj Fimi media, a Sanader je pobjegao iz Hrvatske u Austriju.

Dan poslije, 10. prosinca, Sanader je uhićen u Austriji. Više od 200 dana boravio je u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, da bi 19. srpnja 2011. bio izručen Hrvatskoj. Tu noć je stigao u Remetinec.

Dana 10. studenoga 2011. Ivi Sanaderu počinje suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL, a 16. prosinca iste godine pušten je da se brani sa slobode, nakon što je uplatio jamčevinu u iznosu od 1,6 milijuna eura te obećao da neće bježati.

Suđenje za slučaj Fimi media počelo je 16. travnja 2012. Iste godine, 20. studenoga stiže i prva nepravomoćna odluka – Županijski sud proglašava ga krivim za primanje i davanje mita te kazneno djelo ratnog profiterstva u slučajevima Hypo i INA-MOL. Osuđuju ga na 10 godina zatvora. 

Toga dana, Sanader se automatski vratio u Remetinec, a 17. travnja 2013. počinje suđenje u slučaju Planinska.

Gotovo godinu dana kasnije, 11. ožujka 2014., nepravomoćnom presudom u slučaju Fimi media, Sanader je osuđen na 10 godina zatvora.

U pravomoćnoj odluci od 13. lipnja 2014. godine, Vrhovni sud potvrđuje prvostupanjsku presudu za Hypo i INA-MOL i smanjuje kaznu zatvora sa 10 na osam i pol godina.

No, 27. srpnja ove godine Ustavni sud ukida tu pravomoćnu presudu, a 1. listopada Vrhovni sud ukida nepravomoćnu presudu za Fimi mediju i slučaj vraća na ponovno suđenje.

Također, odlučuju da Sanader može na slobodu ako uplati kauciju u visini 1,6 milijuna eura.

Tijekom listopada i studenog Županijski sud dva puta je odbio nekretnine koje je obrana nudila kao jamstvo. Treći put Županijski sud prihvaća nekretnine, dok Vrhovni sud traži dodatna pojašnjenja.

Na kraju, 24. studenoga Ustavni sud je usvojio tužbu Sanaderovih odvjetnika i odlučio da je Ivo Sanader predugo u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera