Tusk: Evropski put BiH nema alternativu

EU će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u naporima koje čini, obećao je Tusk (Anadolija)

Predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk boravi u jednodnevnom posjetu Sarajevu gdje se sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Razgovarali su o trenutačnoj situaciji u BiH i njenom približavanju Europskoj uniji. Tema razgovora bila je i pitanje migracija, jer su balkanske zemlje trenutačno glavna tranzitna ruta kojom se kreću izbjeglice. Taj problem uključuje i sigurnosni i humanitarni aspekt, rečeno je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, izjavio je nakon sastanka da europski put BiH nema alternativu.

“Svjesni smo da zbog ovih problema malo tko danas u Europskoj uniji razmišlja o proširenju, međutim ova faza naše aplikacije i puta ka jednom kandidatskom statusu uveliko će stabilizirati i sve nas u BiH, dodatno ohrabriti takvim odlukama, da nastavimo intenzivno još jačom dinamikom stabiliziranja, ne samo BiH nego uopće ambijenta i istočno i zapadno od BiH”, rekao je Čović.

Naveo je i kako sigurnosni problemi koji okružuju BiH ne smiju biti razlog za zaustavljanje napora na euroatlanskom putu, već da to predstavlja pravu šansu da BiH nadoknadi sve što je propustila u posljednjih desetak godina kako bi vrlo skoro predala aplikaciju za članstvo u EU i nastavila s preuzetim obavezama.

Izazovi pred BiH

“Pred nama je i dalje određeni broj izazova koji se tek trebaju riješiti. Međutim, volja koja postoji mora se iskoristiti za dobrobit ove zemlje, da bi mogla postići napredak i konačno ostaviti prošlost iza sebe. Europska unija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u naporima koje čini. I ja ću podržati Bosnu i Hercegovinu”, obećao je Tusk.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, naveo je kako taj problem dodatno usložnjava dobro organizirana mreža krijumčara ljudi, te da je za uspostavljanje kontrole neophodan sveobuhvatan plan i koordinirana akcija u cijeloj regiji.

Naglasio je da svi, uključujući članice EU, imaju obavezu da osiguraju vanjske granice i odgovore na nastalu situaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije