Odbijeno imenovanje Nikole Poplašena

PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do 30. 11. dostavi Domu informaciju o napadu u Rajlovcu i ukupnom stanju sigurnosti u BiH (Arhiva)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) večeras je odbio prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete.

Za to je glasalo šest poslanika, protiv je bilo 23, dok je osam poslanika bilo suzdržano, a razlog odbijanja je taj što je jedan od predloženih članova bio Nikola Poplašen.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske ranije je glasalo za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Naknadno svoje izvinjenje, kako piše agencija Patria, su poslali Podžić i Kadić zbog toga što su glasali za imenovanje Poplašena, ali poslanici su očito poučeni slikom u javnosti koja se stvorila ispravili „grešku“.

Poplašen je u toku rata u BiH 1993. godine osnovao Srpsku radikalnu stranku, a četnički vojvoda Vojislav Šešelj i haški optuženik imenovao je Poplašena četničkim vojvodom, iako ga se kasnije odrekao jer ga je smatrao izdajnikom zbog svjedočenja u Hagu.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore za što su glasala 22 poslanika, protiv je bilo 10 poslanika, a četiri su bila suzdržana.

Sporazum o razgraničenju Crne Gore i BiH potpisan je krajem augusta u Beču kada je pitanje Sutorine, koje je izazvalo blagi zastoj u odnosima dvije zemlje, arhivirano nakon sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića tokom augusta u Tivtu.

O Boksitu

Predstavnički dom PSBiH usvojio je zaključak kojim izražava saučešće porodicama pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) ubijenih u terorističkom napadu u Rajlovcu, te traži od Vijeća ministara BiH da do 30. novembra dostavi Domu informaciju o tom terorističkom činu i ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Ovaj zaključak usvojen je nakon obavljene rasprave o Informaciji о stanju sigurnosti u BiH s posebnim osvrtom na napad u Rajlovcu, kao i događaj od 20. novembra 2015. godine vezano za generala Antu Jeleča, prvog čovjeka OSBiH.

Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u interesu cjelovitosti informacije o stanju sigurnosti predloži i mjere koje će poduzeti u sprečavanju djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH.

U povodu razmatranja informacije o kršenju ljudskih prava i sloboda, te prava iz oblasti rada od rukovodstva kompanije Boksit Milići, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević, usvojeni su zaključci koje je ona predložila.

Jedan od zaključaka je da im Institucija ombudsmana za ljudska prava do sredine januara dostavi izvještaj o stanju ljudskih prava iz oblasti rada u kompaniji Boksit. Također, zaključak je da se osudi kršenje prava iz oblasti rada kao generalne pojave u društvu, te pruži podrška svim medijima koji izvještavaju o ovakvim pojavama, a izloženi su pritiscima.

Izvor: Agencije


Povezane

Vujanović je rekao da je na sastanku sa Čovićem konstatovano da je pitanje Sutorine, koje je izazvalo blagi zastoj u odnosima dvije zemlje, arhivirano.

Published On 16 Aug 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO