Joe Biden: Motrimo ovaj dio svijeta

Danas je u Uredu hrvatske predsjedice Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku Zagrebu održan vanredni sastanak na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni na kojem su učestvovali svi čelnici zemalja jugoistočne Evrope, potpredsjednik SAD-a Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Teme samita bile su jačanje stabilnosti, sigurnosti kao i ekonomski napredak jugoistočne Evrope, istaknuto je nakon sastanka koji je trajao  nešto duže od dva sata, čelnici zemalja regije potpisali su i deklaraciju o zajedničkoj viziji Evrope, koja je, kako se navodi, cjelovita, slobodna i u miru.

Akteri Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni složili su se da je važan faktor za postizanje ovih ciljeva proces jačanja translatlanskog partnerstva SAD-a i EU-a, proširenje EU na države kandidatkinje, kao i širenje NATO saveza.

Na sastanku je zaključeno kako je proteklog desetljeća u jugoistočnoj Evropi došlo do jačanja demokratskih institucija, poboljšanja međususjedskih odnosa, te otvorenijeg dijaloga civilnog društva i političkih vođa, prenosi Anadolija.

Euroatlantske integracije

Akteri sastanka poručili su kako postoji svjesnost o različitostima političkih okvira država ove regije, te njihovoj spremnosti za euroatlanske integracije.

Kao važni ciljevi uočena je potreba za jačom vladavinom prava, borba protiv kriminala i korupcije, jačanje demokratskih institucija, provedba reformi, smanjenje nezaposlenosti te poticanje razvoja i konkurentnosti za bolju poslovnu i ulagačku klimu.

Naglašena je sinergija procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa te je dogovoreno aktiviranje redovitog dijaloga na operativnoj razini između SAD-a, EU i država jugoistočne Evrope u borbi protiv globalnih sigurnosnih prijetnji.

Aktuelna izbjeglička kriza na sastanku je predstavljena kao humanitarni i sigurnosni aspekt, koja zahtjeva bolji nadzor i zaštitu vanjskih granica EU u svrhu smanjenja izbjegličkog pritiska na zemlje zahvaćene krizom.

Oštro je osuđen napad u Parizu 13. novembra, kao i nedavni napadi u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku. S tim u vezi članovi Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni poručili su da se zalažu za globalna rješenja usmjerena na rješavanju uzroka radikalizma, ekstremizma i terorizma.

Na kraju je poručeno da se inicijativa Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni mora smatrati ne samo tehničkim, nego i političkim procesom od najvažnijeg značaja.

Američki potpredsjednik Joe Biden je poručio da mu je Jugoistočna Evropa važna već 20 godina i da se interes SAD-a za tu regiju nije smanjio.

“Jugoistočna Evropa je dio jedne cjeline. Mi ovo područje nikada nismo ostavili i mi, bez obzira gdje bili, uvijek motrimo ovaj dio svijeta”, istakao je Bide.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas iz Zagreba, sa samita u okviru procesa Brdo-Brioni, da očekuje obnavljanje prijateljstava u regionu i uspostavljanje saradnje.

“Daće Bog da se uvek ovako sastajemo i da obnavljamo prijateljstva i uspostavljamo saradnju”, napisao je Nikolić na svom Twitter profilu.

Američki potpredsjednik Joe Biden, čelnici zemalja procesa Brdo-Brijuni, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer stigli su srijedu iza podneva na Pantovčak u Hrvatsku gdje su ih dočekali predsjednica te zemlje Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

Biden i Tusk su počasni gosti vanrednog samita Brdo-Brijuni, strateškog dijaloga predsjednika jugoistočne Europe, inicijative pokrenute 2013. kako bi se kroz reforme i približavanje Evropskoj uniji promicale regionalna saradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija evropskog jugoistoka.

Poznavatelj istočne Evrope

Američki potpredsjednik Joe Biden je izjavio da je ova regija od iznimnog interesa za SAD posljednjih 25 godina.

“Za SAD i mene osobno, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa”, kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin.

On je istakao  da regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomatije, 73-godišnji Biden je vrsni poznatavelj istočne Evrope.

“Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star”, našalio se Biden.

Uz drugog čovjeka SAD-a, Tuska i Heinza Fischera, na vanredni skup u Zagreb su stigli predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Grabar-Kitarović smatra da samit  dolazi “u pravo vrijeme”, a prisustvo američkog potpredsjednika govori o nastojanju SAD-a da se više nego dosad uključi u raspravu o sigurnosti, terorističkoj prijetnji i rizicima u ovom dijelu Evrope.

Samit koji će se u srijedu održati u Zagrebu u okviru procesa Brdo-Brijuni, a na koji su se odazvali svi predsjednici država u regiji, američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer dat će potporu daljnjoj stabilizaciji jugoistočne Evrope i reformskim procesima u zemljama koje žele članstvo u  euroatlantskim integracijama, najavljeno je uoči susreta.

Na samitu će se razgovarati i o izbjegličkoj krizi i sigurnosnim izazovima nakon posljednjih napada i prijetnji u Evropi i svijetu.

Ocijenjeno je i kako će Bidenov dolazak na samit signalizirati jače uključivanje Sjedinjenih Država u rješavanje regionalnih problema i približavanje tog područja Zapadu.

Jake mjere osiguranja

U Hrvatskoj smatraju da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država. Godine 2008. u Zagrebu je boravio tadašnji američki predsjednik George Bush, a 2012. Hrvatsku je posjetila ondašnja državna sekretarka Hillary Clinton.

Zbog skupa, koji će biti održan u uredu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Zagrebu su na snazi jake mjere osiguranja.

Osiguranje je na najvišoj razini, a policija na svakom koraku. Promet se povremeno zatvara, na ruti dolaska – na svakih 10-ak metara – stoji policajac, šahtovi su već zavareni, a snajperisti pritajeni.

Iako su pozvani u Zagreb, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francoise Hollande neće doći na skup.

Regionalna inicijativa Brdo-Brijuni okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju.

Proces Brdo-Brijuni potaknule su Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje EU-u promoviraju regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja i tako pridonese stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Izvor: Al Jazeera i agencije