Zagreb ne odustaje od potjere za Hernadijem

Evropski nalog za hapšenjem Hernadija raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita (EPA)

Hrvatska ne odustaje od naloga za hapšenje šefa mađarskog MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija i zatražila je objašnjenje od zemalja koje ga odbijaju provesti, izjavio je hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Austrija i Njemačka nedavno su obavijestili Hrvatsku o obustavi potrage za Hernadijem, za kojim su izdani međunarodna potjernica Interpola i Evropski nalog za hapšenje.

Te zemlje pozivaju se na pravilo da se ne može dva puta suditi za isto djelo, jer je u Mađarskoj podignuta optužnica slična kao u Hrvatskoj, a tamošnji sud ga je oslobodio, prenosi Hina.

‘Apsurdno pravilo’

“Mi smo zatražili objašnjenje od tih zemalja, koje se pozivaju na pravilo da se ne može dvaput suditi za isto djelo. Međutim, to je apsurd, jer je u Mađarskoj bila podignuta neka privatna tužba. Ako bi se taj standard primjenjivao, onda bi i Europski uhidben nalog došao u pitanje, budući da bi svatko onda inicirao neki privatni postupak i onda ga se ne bi moglo izručiti. Ići ćemo do kraja i tu ćemo stvar raščistiti, jer postoje i druge europske institucije, poput Suda u Luksemburgu, pa ćemo doći do nekog rješenja”, rekao je Miljenić.

Upitan za komentar instituta jamčevine, po kojem se svako ko ima dovoljno novaca može braniti sa slobode, Miljenić je ocijenio da to nije dobro rješenje i istaknuo da je pripremljen novi prijedlog zakona u kojem nema takvih jamčevina.

“Meni je žao što taj prijedlog zakona nismo uspjeli provući kroz Sabor. On je napravljen, provedena je javna rasprava i ako je bude u prilici, on će u prosincu ići u Sabor”, rekao je Miljenić.

Hrvatsko pravosuđe tereti Hernadija za korupciju, odnosno da je bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera podmitio s 1,3 miliona eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO