Zvizdić: Vučiću sve počasti kad dođe u Sarajevo

Nakon zajedničke sjednice sa Vladom Srbije, Zvizdić najavljuje sjednice i sa vladama drugih susjednih država (Anadolija)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je, uoči zajedničke sjednice tijela kojim predsjedava i Vlada Republike Srbije, da će taj sastanak u srijedu imati izuzetno veliki značaj i utjecaj na razvoj daljnjih odnosa dviju država.

“Ona je važna i u institucionalnom, ali svakako i u simboličnom smislu. Kada je u pitanju institucionalni segment, onda govorimo o dvije države koje su susjedi, pripadaju istoj regiji, nalaze se u predvorju Evropske unije, snažno su se opredijelile za evropske integracije i, u konačnici, dvije države koje su i historijski, višeznačno i konačno i ekonomski izuzetno sadržajno povezane. Jedna drugoj smo jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera”, rekao je Zvizdić u intervjuu Anadoliji.

Prema njegovom mišljenju, važan je i drugi, simbolični značaj po kojem takvi susreti “trebaju prerasti u jednu vrstu matrice saradnje zemalja koje su prvi susjedi, kako bi se sva pitanja preventivno rješavala, sasvim otvoreno razgovaralo o problemima i o otvorenim pitanjima koji bi mogli dugoročno pokrivati strategije zajedničke saradnje ne samo unutar dvije zemlje nego i na trećim tržištima”.

Najavio je kako će biti pokrenuta brojna pitanja, međutim za njega je sjednica značajna “zbog dobre poruke koju treba da pošalje regionu, dobre poruke koju treba da pošalje EU, a to je da su vlade država zapadnog Balkana spremne i sposobne da zajedno sjede, da su spremne na unutrašnje dogovore i da dogovori budu bazirani na obostranim kompromisima”.

“Želimo da pošaljemo poruku da, ustvari, zajednički promišljamo našu budućnost, a ona je u svakom slučaju vezana za EU. Nama u regiji prije svega treba stabilnost, koja je bazni osnov ekonomskog, političkog, društvenog i socijalnog razvoja i uopće generalne stabilnosti koja će biti istinska i prava poruka za domaće, a pogotovo za strane investitore”, naglasio je Zvizdić.

Otvoriti brojna pitanja

Najavio je i kako će biti otvoren niz pitanja, kao i da će biti potpisani protokoli vezani za međusobno pomaganje u traženju nestalih, protokoli u području telekomunikacija i zajedničke saradnje u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa, o upravljanju čvrstim otpadom u slivu rijeke Drine, protokol o zaštiti okoliša…

“Svakako će tu biti i pitanje plaćanja, odnosno naknade za poplavljena područja za četiri općine na strani BiH. Nastojat ćemo da postignemo sporazum kojim ćemo u određenom periodu riješiti to pitanje. I sva druga pitanja će biti i dominantno vezana za razvoj ekonomskih odnosa, povećanje vanjskotrgovinskog obima, uklanjanje svih postojećih nevidljivih carinskih barijera, daljnju liberalizaciju i slobodu kretanja roba, ljudi i kapitala i za memorandum kojim ćemo obnoviti sadržajnost memoranduma, a on je vezan za dobru i kvalitetnu saradnju na svim koracima i u svim procesima koji su vezani za napredak BiH ka evropskim integracijama”, istakao je Zvizdić.

Uoči dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo poručio je i kako je on “premijer prvog susjeda Bosne i Hercegovine i čovjek koji je u svim svojim posljednjim istupima na vrlo pozitivan i konstruktivan način govorio o saradnji BiH i Republike Srbije, posebno o saradnji između Bošnjaka i Srba na ovim područjima”.

“Premijer Vučić u principu nikada u ovome periodu, od kako sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nije na bilo koji način u bilo kojoj svojoj izjavi derogirao teritorijalni integritet i pravni subjektivitet i međunarodnopravni subjektivitet BiH”, ističe Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, Vučić “izražava volju i spremnost da se saradnja dvije države, posebno u oblasti ekonomije, podigne na jedan veći nivo, a logično je da takvu saradnju prati i kvalitetna saradnja u oblasti i politike i kulture, obrazovanja i svih drugih djelatnosti”.

“Vučić će biti dočekan sa svim počastima koje sljeduju jednoj tako važnoj političkoj funkciji koju obnaša, kao i naravno i kompletan njegov kabinet”, poručio je Zvizdić.

Najavio je da se planiraju slične sjednice održati i sa Vladom Crne Gore, a poslije izbora i sa Vladom Republike Hrvatske. S obzirom na to da BiH ima određeni broj otvorenih pitanja sa Hrvatskom, ona će biti razmotrena, kao i mogućnosti daljeg razvoja dobrosusjedske, ekonomske i svake druge saradnje.

Izvor: Agencije