Rasprava o protestu u Skupštini Crne Gore

U Crnoj Gori desetak dana kasnije glavna tema u Skupštini i dalje su sukobi policije i demonstranata opozicionog Demokratskog fronta 24. oktobra.

Danas su na redu bili ministri, koji su odgovarali na pitanja poslanika. Ni potpredsjednik Vlade ni ministar unutrašnjih poslova ne smatraju se odgovornim za ono što se dogodilo.

Iz opozicionog Demokratskog fronta u Skupštini je bila samo jedna zastupnica.

„Nikada kao ovih dana pokušaji kompromitacije i urušavanja države Crne Gore kao slobodne i demokratske zemlje nisu jači nego danas“, kazao je Duško Marković, potpredsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanja poslanika, nazvao je protest opozicionog Demokratskog fronta 24. oktobra antidržavnim: „Jer je tu noć u finalu bio pokušaj upada u državne institucije i preuzimanje vlasti sa ulice.“

Jedina poslanica opozicionog Demokratskog fronta prisutna u Skupštini ovo je okarakterisala kao konstrukciju nedostojnu Parlamenta.

„Ulazak je bio simboličan. Zapravo, namjera je bila da se grupa poslanika popne na stepenište Skupštine i da odatle saopšti da je skup završen i da sačeka tu mirni razlaz“, rekla je Jelisaveta Kalezić.

Osam privedenih imalo fantomke

No, mirnog razlaza nije bilo. Bilans – dvije krivične prijave, 11 prekršajnih postupaka, za šest osoba još traje kriminalistička obrada.

Od 19 privedenih, kaže ministar unutrašnjih poslova, osam je imalo fantomke.

„Protesti nisu bili mirni. Da su bili mirni, ne bi bilo povrijeđeno 29 policajaca, 26 građana“, rekao je Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova.

Crnogorsko tužilaštvo traži odgovore u slučaju koji je Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio kao očiglednu prekomjernu upotrebu sile i prekoračenje ovlaštenja.

Riječ je o prebijanju Miodraga Martinovića, kojem su nanesEne tjelesne povrede i razbijen automobil.

Komandant specijalne antiterorističke jedinice na saslušanju nije saopštio imena specijalaca koji su učestvovali u incidentu.

„Navodno nije prisustvovao prebijanju, mada je bio u blizini, iako mislim da čovjek neće da saopšti sva saznanja koja ima“, rekao je Velibor Marković, advokat Martinovića.

Iz Evropske unije ponovo apel da se stranke uključe u konstruktivan dijalog – u Skupštini Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera