Merkel: Opasnost od sukoba na Balkanu zbog izbjeglica

Angela Merkel je opisala izbjegličku situaciju kao vrlo tešku (EPA)

Njemačka očekuje do kraja godine ukupno milion izbjeglica umjesto 800.000 ranije procijenjenih pridošlica, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemački dnevni list FAZ objavio je da je njemačka vlada potcijenila broj izbjeglica koje će stići u državu do kraja 2015.godine, te citirao šefa vlade koja očekuje ukupno milion izbjeglica do kraja 2015.

Merkel je objavila broj ‘očekivanih izbjeglica’ na vanrednom samitu Evropske unije o izbjegličkoj situaciji u Briselu, prenosi Sputnik.

U izjavi za njemački dnevni list, Merkel je opisala izbjegličku situaciju kao vrlo tešku.

Ona je rekla da njemačka policija teško kontroliše priliv izbjeglica na granici između Njemačke i Austrije, uz napomenu da Njemačka neće biti u stanju da preuzme svakog čovjeka.

Mogućnost sukoba

Merkel je u međuvremenu, na skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Darmstadtu, upozorila na opasnost izbijanja oružanih sukoba na Balkanu kroz koji prolazi većina izbjeglica, u slučaju da Njemačka zatvori granicu sa Austrijom.

“Tenzija već ima u zemljama Zapadnog Balkana i ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba”, izjavila je Merkel.

Mnogi stručnjaci upozorili su kako će u slučaju da Njemačka, kao glavna destinacija izbjeglica koje u najvećem broju slučajeva bježe od rata u Siriji, zatvori granicu sa Austrijom, isto učiniti i zemlje Balkana preko kojih prelazi najveći broj izbjeglica.

Merkel je, rekavši kako ne želi da bude negativna, ipak upozorila da bi se situacija brzo mogla pogoršati.

Pitanje izbjeglica takođe unosi podjelu i u Njemačkoj, nakon što u vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijaldemokrata nisu uspjeli da postignu dogovor. Konzervativci iz bavarske CSU zatražili su da Njemačka ove godine prihvati manje od očekivanih milion izbjeglica.

Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora, a jedna od glavnih tema je uspostavljanje tzv. tranzitnih zona na njemačko-austrijskoj granici kako bi se ubrzalo razmatranje zahtjeva i protjerivanje.

‘Žarišne tačke’

EU se trenutno suočava sa izbjegličkom krizom velikih razmjera, u kojoj stotine hiljada ljudi bježe iz ratom pogođenih zemalja Bliskog istoka prema Evropi.

Neke evropske zemlje se protive zbog sve većeg broja izbjeglica pa su blokirale svoje granice kako bi spriječile dalji priliv.

Njemačka očekuje da centri za procesuiranje molbi za azil u Grčkoj počnu funkcionisati do kraja ovog mjeseca, prenosi AP.

Članice Evropske unije saglasne su da se otvore centri zemlje u koje stiže najveći broj izbjeglica.

U tim centrima vjerovatnoća će biti veća da izbjeglice dobiju azil ili drugi oblik zaštite i da nakon toga budu raspoređeni širom EU.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, Tobias Plate, izjavio je da su centri u raznim fazama gradnje i da se očekuje da se brzo dovrše.

Plate je istakao da Njemačka očekuje da u novembru ‘žarišne tačke’, posebno u Grčkoj, postanu potpuno operativne.

“Njemačka, u međuvremenu, dovršava rad na dvije ‘zone čekanja’ koje imaju kapacitet da prime po 5.000 migranata na granici s Austrijom“, zaključio je Plate.

Izvor: Agencije