Mediji: Izbjeglice u fokusu eurointegracija

Termin koji se upotrebljava za predstavljanje izvještaja o eurointegracijama je 'ovo doba godine' (EPA)

Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije, ali i drugih država zapadnog Balkana u evropskim integracijama u najvećem dijelu svojih preporuka odnosit će se na izbjegličku krizu, a manje nego ranijih godina bit će posvećen samom proširenju Unije, donosi beogradski list Danas, pozivajući se na diplomatske izvore.

Ipak, očekuje se i da Beograd dobije “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovaračkih poglavlja, prije svega Poglavlja 35 koje se tiče odnosa s Prištinom, piše Danas.

Kako je novinarima tog dnevnog lista rečeno u diplomatskim izvorima, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker još nije odlučio o terminu predstavljanja paketa izvještaja o proširenju EU-a, koji se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Kosovo i Tursku.

Termin koji se upotrebljava je “ovo doba godine”.

‘Izlazak iz tunela’ za BiH

Čak se govori i o “malo podstreka” za sve zemlje, mada ima nagovještaja da se očekuje “izlazak iz tunela” za BiH i nešto više ohrabrenja za Makedoniju.

Crna Gora krajem godine očekuje poziv za članstvo u NATO-u i očekuje se da to posebno bude apostrofirano i u izvještaju Evropske komisije, smatraju izvori Danasa.

Izvještaj Komisije, čije je predstavljanje bilo najavljeno za 14. oktobra, odgođeno je nakon što je nekoliko dana prije toga turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio Brisel.

Neizravno je potvrđeno kako objavljivanja sigurno neće biti prije izbora u Turskoj.

Ti su izbori održani jučer, a pobijedila je Stranka pravde i razvoja, na čijem čelu je, do izbora za predsjednika, bio upravo Erdogan.

Izvor: Agencije