U Sarajevu ubijena dva pripadnika OSBiH, napadač izvršio samoubistvo

O eventualnom angažmanu SIPA-e odlučit će nadležno tužilaštvo (Anadolija)

U sarajevskom naselju Rajlovac u srijedu navečer dogodila se pucnjava iz vatrenog oružja, rečeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je za Al Jazeeru potvrdio Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, ubijena su dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ubijeni su vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić, koji su radili na formacijskim mjestima vozača u bataljonu Vojne policije Brigade taktičke podrške, javili su sarajevski mediji.

Pucnjava se dogodila u kladionici u Ulici Safeta Zajke.

Prema podacima agencije Anadolija, napadač je ušao u kladionicu, koja se nalazi u ulici Safeta Zajke broj 241, i otvorio vatru iz automatskog oružja, a pucao je i na autobus koji se nalazio u neposrednoj blizini.

Napad automatskim oružjem

Nakon pucnjave, napadač je pobjegao i zabarikadirao se u porodičnu kuću u Ulici Ibrahima Perviza.

Nekoliko minuta prije ponoći, osumnjičeni za napad Enes Omerović izvršio je samoubistvo. Ovo je potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, javila je Anadolija.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić, koji je prethodno bio u kući osumnjičenog za ubistvo dva vojnika Oružanih snaga BiH, kazao je da je osumnjičeni izvršio samoubistvo upotrebom eksplozivne naprave.

“Osoba koja se sumnjiči za ubistvo dva vojnika u kući na adresi Ibrahima Perviza na broju 14. izvršila je samoubistvo, najvjerovatnije upotrebom eksplozivne naprave”, rekao je Nefić.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, kazao je da je  napad izvedem automatskim oružjem te da je prerano govoriti je li riječ o činu terorizma.

“Rano je o tome govoriti da li je ovo čin terorizma, ili klasično ubojstvo. Treba sačekati sve činjenice, utvrditi motive, pa tek onda vidjeti o čemu se radi. Osnovna moja poruka za građane je da nema mjesta za veću uznemirenost i histeriju u većem obimu”, kazao je Lukač.

Iz Ministarstva odbrane BiH je javljeno da je prilikom napada jedan pripadnik Oružanih snaga BiH lakše povrijeđen te da je nakon ukazane ljekarske pomoći u Kliničkom centru Sarajevo pušten kući.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić je, također, potvrdio da je došlo do pucnjave u kojoj su ubijena dva vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te da su lakše povrijeđene tri osobe, od krhotina stakla i dodao da se poduzimaju sve mjere na identifikaciji napadača koji je u bjekstvu.

Na Univerzitetski klinički centar Sarajevo u srijedu navečer je dovezena jedna osoba inicijala Lj. Đ. (1968) s lakšim tjelesnim povredama.

Glasnogovornica UKCS-a Azra Dedajić je rekla da je riječ o posjekotinama na licu, najvjerovatnije od stakla, te da je Lj. Đ. povrijeđen u pucnjavi u Rajlovcu.

Bez potvrde o terorističkom činu

Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, kazao je za Dnevni avaz da je SIPA upoznata s dvostrukim ubistvom u Rajlovcu, ali je naveo da ovog trenutka ne može potvrditi je li riječ o terorističkom napadu.

“Imamo informaciju o događaju. Obezbjeđujemo svoju zgradu. Digli smo nivo sigurnosti. Čekamo obavijest Kantonalnog MUP-a. Nemamo još potvrdu da je to teroristički čin, nadamo se da nije. Indikativno je što su dvojica, što je to bilo na kapiji. Za sada ne možemo reći da je riječ o terorističkom činu i dok god ne budemo našli izvršioce i utvrdili činjenice, odnosno kolege iz MUP-a Kantona Sarajevo, nećemo se moći odrediti u tom pravcu”, rekao je Stanić.

O eventualnom angažmanu SIPA-e povodom dvostrukog ubistva u sarajevskom naselju Rajlovac odlučit će nadležno tužilaštvo u zavisnosti od kvalifikacije krivičnog djela, rekla je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Dodala je da je nakon zaprimljene informacije SIPA formirala uviđajnu ekipu koja se uputila na mjesto događaja u slučaju potrebe angažiranja. 

Izvor: Al Jazeera i agencije