Tužilaštvo Kosova naložilo hapšenje opozicijskih poslanika

Osnovni sud u Prištini je izdao naloge za hapšenje četvero opozicijskih poslanika u kosovskom parlamentu, nakon ponovnog opstruiranja rada Skupštine i aktiviranja suzavaca u sali i u hodniku zgrade.

Kako je objavio portal Koha.net, nalog za hapšenje izdat je za Albina Kurtija, Albulenu Haxhiu, Doniku Kadaj-Bujupi i Fatona Topallija.

Povodom današnjih događaja, kada je došlo i do sukoba policije i demonstranata ispred zgrade Skupštine, oglasila se i kosovska Vlada koja je oštro osudila nasilje opozicije.

U Vladinom saopćenju se navodi da masovne upotrebe suzavca ozbiljno ugrožavaju zdravlje i lični integritet učesnika zasjedanja a “posebno premijera Kosova Ise Mustafe i članova Vlade”, prenosi Koha.net.

“Kosovska vlada smatra da su te ekstremne akcije usmjerene protiv Republike Kosovo i napretka koji se postiže uz pomoć prijatelja iz inostranstva, te imaju za cilj guranje Kosova u anarhiju i kriminal”, navodi se u saopćenju.

Vlada je apelovala na one opozicione poslanike koji, kako se kaže, “bez svoje volje učestvuju u zločinačkom djelovanju nekih pojedinaca koji su uvijek bili kažnjavani malim brojem glasova na izborima “da se distanciraju od akata protiv zemlje”. 

Povrijeđeno 17 policajaca

Prema posljednjim podacima, Policije Kosova u sukobima sa nasilnim pristalicama opozicije danas ispred zgrade Skupštine u Prištini, povrijeđeno je 17 policajaca, od kojih dvojica teže, ali su van životne opasnosti. Oštećeno je osam civilnih, jedno službeno i četiri policijska vozila. Nanesena je i znatna materijalna šteta na objektu Skupštine, kao i na policijskim uniformama i drugoj opremi, prenosi Anadolija.

Ranije je saopćeno da je policija uhapsila dvojicu nasilnih demonstranata, koje je sprovela u policijsku stanicu na razgovor i dalju kriminalističku obradu. Kod dvojice osumnjičenih osoba pronađene su boce sa Molotovljevim koktelima.

Policija je danas bila prinuđena reagirati i unutar skupštinske sale, kada je opozicija ponovo upotrebila sprej i suzavac, prema skupštinskom osiguranju i članovima Vladinog kabineta.

Policija je navela da je sve počelo tako što se u vrijeme pripreme za početak sjednice, nekoliko poslanika, kako bi omelo održavanje sjednice, približilo kordonu policajaca. Nakon toga je unutar plenarne sale jedan poslanik bacio sumnjivo sredstvo, sumnja se na suzavac, kao i sprej u pravcu policajaca, ali i u hodnicima Skupštine, nakon izlaska poslanika iz skupštinske sale.

U vezi sa dešavanjima unutar skupštinske sale i bacanja sumnjivih sredstava, policija u koordinaciji sa nadležnim tužiocem preduzima neophodne zakonske mjere istrage.

Usvojen Zakon o budžetu

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici održanoj u improviziranoj sali, bez prisustva opozicije, usvojila u prvom čitanju Zakon o budžetu za 2016. godinu.

Budžet je u načelu usvojen sa 71 glasom “za”, od 79 prisutnih zastupnika. Jedan zastupnik je bio protiv, dok se sedam zastupnika nije izjasnilo.

Mustafa: Ovo više nije politika

Kosovski premijer Isa Mustafa zatražio je od institucija da poduzmu mjere prema opozicijskim zastupnicima.

“Njihovo djelovanje je nasilno i to više nije politika”, rekao je Mustafa.

Ovaj incident je četvrti u dva i po mjeseca od kada opozicija blokira rad Skupštine Kosova, zahtijevajući odustajanje od sporazuma o zajednici srpskih opština, kao i demarkacije granice s Crnom Gorom.

Ustavni sud Kosova privremeno je suspendirao Sporazum o formiranju zajednice srpskih općina dok odlučuje o njegovoj ustavnosti na zahtjev predsjednice Kosova Atifete Jahjage.

Jahjaga je zatražila ocjenu ustavnosti, navodeći javni interes. Kako je obrazložila, funkcioniranje Skupštine i drugih institucija je blokirano zbog spora vlasti i opozicije o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom.

Izvor: Agencije