Izbjeglice: Bugarska policija nas zlostavlja

Dok se vode bilansi terorističkih napada u Parizu, rastu strahovi da bi ionako težak položaj izbjeglica i migranata koji hrle prema Evropi mogao biti dodatno ugrožen. Jer, ni prije tragičnih napada slučajevi zlostavljanja izbjeglica nisu bili rijetkost. O tome svjedoči i istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava provedeno na srpsko-bugarskoj granici.

U prihvatnom centru u Dimitrovgradu, na granici s Bugarskom, kroz koji dnevno u prosjeku prođe 250 izbjeglica, mahom iz Afganistana, Sirije i Iraka, ljudi se zadržavaju tek toliko da predahnu, potraže pomoć ljekara i prenesu svoja iskustva, izvijestila je reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

“Kada smo ušli u Bugarsku, policija nas je uhvatila i odvela u zatvor. Tamo su me mnogo tukli, čak su me udarali stolicom po leđima. Držali su me 15 dana, s vrlo malo hrane i vode. Pustili su me kada sam im dao 200 eura i mobilni telefon”, kaže Matiuallah, izbjeglica iz Afganistana.

Njegovo iskustvo dijele i drugi koji su na svom izbjegličkom putu prošli kroz tu zemlju, gdje je prije mjesec, na granici s Turskom, u akciji policije zabilježen prvi slučaj ubistva izbjeglice na tlu Evropske unije.

‘Sve su nam uzeli’

“Nemam riječi da vam opišem koliko su bili okrutni prema nama. Tretirali su nas kao životinje. Ni životinje ne bi bile tako okrutne prema nekom. Hvataju ljude po šumama. To nije policija, to su lopovi. Uzeli su nam sve – uzeli su nam čak i prstenje, satove, novac…”, priča Abdul Rashid, izbjeglica iz Afganistana.

“Bio sam zatvoren pet dana. Rijetko su nam davali hranu, maltretirali su nas i uzeli mobilne telefone”, dodaje Redir, izbjeglica iz Kurdistana.

Alarmantan je broj ovakvih svjedočenja, kažu u Beogradskom centru za ljudska prava. Njihova istraživanja u Dimitrovgradu pokazala su da je oko 80 posto izbjeglica bilo izloženo nekom od oblika zlostavljanja od bugarske policije, ali i radnika u centrima za azil koji su u toj zemlji zatvorenog tipa.

“Ono što odlikuje sve te navode je iznuda, pljačkanje, fizičko nasilje, puštanje policijskih pasa na grupe izbjeglica, u kojima su ponekad čak bile i žene i deca, prisilno vraćanje u Tursku i onemogućavanje pristupa postupku azila u Bugarskoj”, kaže Nikolina Milić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera