Milionski dugovi jedine šećerane u BiH

Jedina fabrika šećera u Bosni i Hercegovini nalazi se na sjeveroistoku zemlje, nedaleko od Bijeljine. Privatizirana je prije pet godina, a prije toga nije radila 18 godina. Sada je većinski vlasnik Vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Umjesto ispunjenja obećanja o pokretanju proizvodnje, radnicima je stigla vijest da je pokrenut predstečajni postupak, javlja Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere.

Na jednoj od njiva pored Bijeljine godinama ne raste šećerna repa, jer Ljubo Maletić za nju više nema kupca. Morao je zamijeniti slatki korijen kukuruzom.

“Ako daje kukuruz ili pšenica 200 [konvertibilnih] maraka [oko 100 eura], ili 100 maraka [oko 50 eura) po dunumu, repa daje duplo, i više od duplo prihoda. Znači, i mi seljaci znamo šta valja i šta vrijedi”, rekao je Maletić.

Bivši vlasnik u zatvoru

Znaju to i radnici Šećerane. Od nekoliko stotina, ostalo ih je 57. Ne žele pred kamere, a kažu da platu nisu primili pet godina te da im nisu uplaćeni ni doprinosi. To je dio ukupnog duga fabrike od 10 miliona eura. Dvije mašine su iznesene zbog prinudne naplate dugova.

“Radnici, moglo bi to da se kaže, žive od prošnje, od toga što im neko pomogne. Da li roditelji, da li rodbina, da li ko… Uglavnom, od dobrotvornih priloga. Evo, neki dan smo dobili po 160 maraka [oko 80 eura] pomoći od Vlade [RS-a], što, priznaćete, nije dovoljno da se bilo šta s tim napravi”, rekao je Miodrag Stepanović, predsjednik Sindikata Fabrike šećera.

Zoran Ćopić, vlasnik banjalučkog Agrokopa, firme koja je kupila Šećeranu, uhapšen je i osuđen zbog pranja novca. Vlada mu je oduzela svu imovinu, a Šećeranu je preuzela prošle godine. Poreska uprava predložila je stečaj zbog duga u iznosu od više od 1,2 miliona eura.

“Poreska uprava je mogla u svako doba sebe da namiri, jer su stavili hipoteku na nekretnine. Dakle, mogli su sebe namiriti. Ovo je, za mene, režirano i ovo je kupovina vremena”, ocijenio je Rade Rakić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja.

‘Kupovina vremena’

Radnici smatraju da je Vlada ta koja kupuje vrijeme, jer je ne interesira Šećerana. Zato je, kažu, pokrenut predstečajni postupak. Iz Vlade poručuju da traže kupca.

“Pokretanje predstečajnog postupka u Fabrici šećera a.d. Bijeljina nikako ne znači likvidaciju fabrike, već naprotiv, dobro upravljan stečajni postupak šansa je da Fabrika šećera, nakon provedenog postupka, krene u novu fazu razvoja neopterećena dugovima iz prošlosti”, navedeno je u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

“Privremeni stečajni upravnik rekao nam je da ima rok od mjesec dana da napravi izvještaj o stanju u ovoj fabrici. Kako kaže, tek tada će biti spreman da razgovara sa medijima”, javlja Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera