UN produžio mandat EUFOR-a u BiH

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo ruski nacrt rezolucije o Bosni i Hercegovini kojim se za godinu dana produžava mandat europskim mirovnim snagama (EUFOR).

Rezolucija je rezultat diplomatskog kompromisa između Rusije i Europske unije, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Prije godinu dana Rusija je jedina bila uzdržana od glasanja zato što je u prijedlogu rezolucije stajalo da Vijeće sigurnosti podržava ‘euroatlanski’ put BiH, što Rusima smeta osobito jer se tu podrazumijeva NATO. Rusi su u današnju rezoluciju, nakon nekoliko intervencija, ipak ubacili stavku ‘Vijeće sigurnosti podržava europski prosperitet BiH’, dakle nema nigdje ‘euroatlanskog puta’ nego kompromisni ‘europski prosperitet'”, javlja Puljić.

S obzirom da je u današnju rezoluciju uključena odredba da se njome priznaju sve ranije rezolucije i dokumenti koje je Vijeće sigurnosti donijelo, to podrazumijeva i poštivanje ranijih rezolucija u kojima se ističe “euroatlanski put BiH”.

“Nekoliko diplomata iz zapadnoeuropskih zemalja je izjavilo da su se odlučili na kompromis, kada je današnja rezolucija u pitanju, kako se ne bi došlo u situaciju da Rusija ponovno uloži veto, kao što je to učinjeno u srpnju ove godine, kada je Moskva postavila veto na rezoluciju kojom se zločin iz Srebrenice 1995. godine prepoznaje kao genocid”, javlja Puljić.

Inzko: BiH ne napreduje već 10 godina

Prije glasanja, Vijeću sigurnosti se obratio Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, podsjetivši na 20. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i što je sve učinjeno – od slobode kretanja do jedinstvenih oružanih snaga.

“No, u posljednjih 10 godina zemlja ne napreduje što je razočarenje za sve. Najveći napredak je moguć uz dva uvjeta – politička volja glede reformi i puno poštivanje mirovnog sporazuma”, rekao je Inzko.

Kao pozitivna kretanja naveo je činjenicu da je ponovno otvoren put ka EU, naglasio je dobru suradnju i zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije nedavno u Sarajevu.

“Neki političari rade protiv BiH, a vladajuća stranka u entitetu Republika Srpska najavljuje referendum o neovisnosti 2018. godine. Dayton ne dopušta entitetima da se odvajaju i za sve su potrebne dozvole sve tri strane. Kad je referendum o pravosudnom autoritetu u pitanju, EU je poručila da je takav referendum izazov za suverenitet BiH. Još ima vremena da se sve to zaustavi i očekujem da Republika Srpska stavi referendum na stranu, odnosno da odustane od njega”, poručio je Inzko.

Konstatirao je i kako međunarodna zajednica nije okončala posao u BiH, a da je njezina budućnost u EU “jer to žele tamošnje vlasti i građani i zato ponuda EU mora biti prihvaćena s obje ruke”.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da “zajedno stane protiv stvarnih izazova kao što je spomenuti referendum”.

“Odvajanja su loš izbor i to je okončano prije 20 godina”, zaključio je Inzko.

Ruski predstavnik prozvao Inzka

Zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Vladimir Safronkov oštro je napao Inzka optužujući ga za “nedostatak inovativnosti i kvaliteta u radu”, da u svom izvješću nije naveo sva važnija zbivanja, poput pozivanja na treći entitet, da nije rekao kako vlada u Banjoj Luci nema povjerenja u državno pravosuđe.

“Umjesto da se vide stvarni razlozi zbog čega jedan konstituivni narod tako misli, Valentin Inzko u Ujedinjenim narodima optužuje čelništvo RS-a da radi protiv Daytona te da se želi odvojiti od Bosne i Hercegovine”, rekao je Safronkov.

“Time je Safronkov praktično podržao održavanje referenduma u Republici Srpskoj o entitetskom tužiteljstvu, a rekao je da ‘posebnu važnost ima moguće održavanje referenduma o neovisnosti RS-a 2017. godine’. Naglasio je da je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik poslao opširno pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem je dao potporu međunarodnim zakonima i Dejtonskom sporazumu. Provjerio sam u uredu glavnog tajnika gdje mi je rečeno da znaju za to pismo, ali da ga nikada službeno nisu primili”, javio je Puljić.

Ruski predstavnik je pozvao na zatvaranje Ureda Visokog predstavnika (OHR) zato što, kako je rekao, “ne ispunjava svoju zadaću”, te da je “potpuno neprihvatljivo da OHR posegne za nekim izvanrednim mjerama prema RS-u”.

Izvor: Al Jazeera