Prve izbjeglice u Slavonskom Brodu u utorak

Iako je bilo najavljeno da će od ponedjeljka izbjeglice koje u Hrvatsku dolaze sa srpske strane granice biti preusmjeravane u zimski prihvatni centar u Slavonskom brodu, to se neće dogoditi prije utorka.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da je do pomicanja termina došlo kako bi se Centar bolje pripremio za prihvat ljudi, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Tako će prve izbjeglice, najavio je Ostojić, stići će u novouređeni zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu u utorak vlakom izravno iz Šida.

“U zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, privremenom utočištu, sve je spremno za prijam prvih izbjeglica. To se neće dogoditi ni danas ni sutra, transport izbjeglica želimo uspostavi prema protokolu koji je potpisan sa srpskom stranom, kada oni budu u Šidu spremni za kompletan transport”, izjavio je Ostojić na konfernciji za novinare.

“U utorak ujutro očekujemo da će stiči  prvi vlak u Slavonski Brod. Očekujem puni rad ovdje od srijede”, rekao je Ostojić ponavljajući da su sve službe u kampu i izvan njega spremne za normalno funkcioniranje, prenosi Hina.

Privremeni tranzitni izbjeglički centar u Slavonskom Brodu imat će prijamni kapacitet za 5.000 ljudi. Predviđeno je da funkcionira u dva zasebna dijela, u jedan bi izbjeglice stizale, a iz drugog bi odlazili.

Nesmetan put izbjeglica zacrtanom rutom

“Prostora ima dovoljno. Varijanta je da uvijek mora biti prostora za čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i sve ostalo”, rekao je Ostojić.

Na upit novinara očekuje li normalno funkcioniranje rute transporta izbjeglica, Ostojić kaže kako očekuje da će se svi držati dogovora.

Na upit novinara ministar Ostojić je komentirao i prvi smrtni slučaj među izbjeglicama u Hrvatskoj, 63-godišnje žene iz Afganistana, koja je jučer umrla u Opatovcu. 

Prilikom izlaska iz autobusa u prihvatnom centru Opatovac 63-godišnjoj Afganistanki je pozlilo, prestala je disati te je unatoč pokušaju reanimacije umrla.

Postupanje u ovom slučaju, kaže Ostojić,  ide uobičajenom procedurom. Uz smrt se ne vežu sumnjive okolnosti, te će umrla Afganistanka, prema želji obitelji, biti pokopana na najbližem muslimanskom groblju u Gunji.

Dogovoreni transporti vlakova s izbjeglicama iz istočne Slavonije u Sloveniju se nastavljaju i u nedjelju, a Austrija i dalje prima izbjeglice preko Šentilja.

Kasno sinoć i rano jutros u Dobovu su dvije kompozicije Hrvatskih željeznica prevezle ukupno nešto više od dvije tisuće izbjeglica, a očekuje se i treća.

U Šentilju se od danas vlak s izbjeglicama zaustavlja na posebnom peronu blizu prihvatnog kampa, kako izbjeglice ne bi trebali pješačiti kroz naselje kao proteklih dana, a što je dovodilo do zastoja u prometu i nezadovoljstva lokalnih stanovnika.

Odljev iz Slovenije veći od priljeva

Osim pješice preko Šentilja, izbjeglice iz slovenskih prihvatnih centara u Austriju se od prije nekoliko dana dogovorom policija dviju država prebacuju i vlakom pa je tako u nedjelju ujutro prema Austriji krenuo izvanredni vlak iz Dobove preko Jesenica.

U nedjelju do 17:00 sati u Sloveniju je ušlo 5.496 osoba, a izašlo njih 6.380. U subotu do 18:00 sati u Sloveniju je ušlo 4.258 migranata, a u Austriju ih je prešlo 5.441, dok je u nedjelju

Odljev je veći nego priljev iz Hrvatske, unatoč nekim najavama da se Austrija sprema ograničiti njihovo primanje te prosvjedima lokalnog stanovništva protiv izbjeglica u Spielfeldu.

Od ponoći do 15:00 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 4.832 izbjeglica, a trenutačno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1.700 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 299.969 izbjeglica.

“Broj izbjeglica koji na dnevnoj bazi ulaze u Republiku Hrvatsku posljednjih se dana ponovno ustalio, tako je u subotu u našu zemlju ušlo 7.200 osoba”, kazao je ranije glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović, rekavši kako se izbjeglice i migranti i dalje vlakovima iz Tovarnika voze prema slovenskoj granici.

Izvor: Al Jazeera i agencije