Pripreme izbjegličke rute za hladne dane

Sedam hiljada izbjeglica u prosjeku prolazi kroz Sloveniju. Situacija u kampovima mnogo je bolja nego prethodnih dana, tvrde u MUP-u te zemlje. U Crvenom križu pozivaju na bolju organizaciju svih službi jer u Sloveniju za nekoliko dana stiže hladni temperaturni val.

Hrvatski vozovi sa izbjeglicama stalno stižu u Sloveniju. Dočekuju ih specijalne jedinice, i tu ih slovenska policija registruje u procesu koji traje dva sata po vozu.

„One koje ne uspijemo da evidentiramo na željezničkoj stanici, vozimo autobusima u prihvatni centar Livarna u Dobovi. Tamo ih registrujemo i vraćamo na voz za Šentilj. Ako je gužva, onda idu autobusima prema austrijskoj granici“, rekao je Anton Štibljar, šef granične policije PU Novo Mesto.

Iz voza dio njih ulazi u drugi, koji ide ka slovensko-austrijskoj granici. Među njima je sve više Afganistanaca, što izbjeglicama iz Sirije smeta.

„Veliki broj Afganistanaca je ovdje. Problemi su u Siriji. Zašto onda Afganistanci koriste sirijsku krizu? To je velika greška“, smatra izbjeglica iz Sirije.

I Iračani idu u Holandiju. Tamo se nadaju dobrom poslu i boljem životu.

„Irak je uništen. Mi smo ti koji gradimo budućnost za sljedeće generacije. Želimo otići u Holandiju, nadam se da tamo nećemo imati problema i da ćemo imati bolju budućnost“, navodi Ala, državljanin Iraka.

Crveni križ apeluje za pomoć

Dok zima dolazi, Crveni križ traži veću pomoć, a nada se boljoj organizaciji i saradnji zemalja na izbjegličkoj ruti.

„Ja očekujem da će momci u Briselu već konačno odlučiti kako tretirati ogroman val migracija. Ja očekujem odluke“, kazala je Nataša Pirc, predsjednica Crvenog križa Slovenije.

A brzih odluka između Slovenije i Hrvatske na početku nije bilo, jedna je i da u kampove u toj zemlji ni volonteri još ne mogu ući.

„Ovo je nešto što zahtijeva dobro planiranje i koordinaciju između država. UNHCR je ovdje prisutan i radi svoj dio posla, a to je da držimo situaciju mirnom, da pomognemo ljudima kojima treba posebna pomoć. Ali kako će to sve funkcionisati na zemljama je EU-a“, kazao je Jon Hoisaeter, koordinator UNHCR-a za Sloveniju.

Od kada su zemlje regije počele komunicirati na ovu temu, izbjeglice sada sa juga Makedonije do sjevera Slovenije putuju najviše dva dana.  

„Od početka izbegličke krize, koja u Sloveniji traje 17 dana, kroz ovu zemlju je, prema podacima MUP-a, prošlo 111.000 izbeglica“, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Stari motel u Adaševcima u Srbiji uskoro će postati prihvatni centar za izbjeglice, a u Somboru se sređuje stara kasarna.

Published On 29 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO