Sve više izbjeglica u Opatovcu

U Hrvatsku je vraćen voz kojeg je Mađarska prije tri sedmice zadržala pod optužbom da je preko granice prevezao blizu hiljadu izbjeglica bez ikakvog dogovora.

Istovremeno, u kampu u Opatovcu pojačao se dolazak izbjeglica, no tranzit i dalje traje – bez problema.

Nakon 20 dana, ponovno na hrvatskim tračnicama. Na samom početku otvaranja izbjegličke rute kroz Slavoniju, voz je u Mađarsku prevezao blizu hiljadu izbjeglica, u pratnji 36 naoružanih hrvatskih policajaca. Prema tvrdnjama Mađara – bez ikakvog dogovora.

Nakon tri sedmice, spor je izglađen, a voz vraćen.

“Bez problema, pa kako ne bi, pripremili smo ga, za to smo plaćeni da odradimo. Toliko dana stajanja mu nije naštetilo? Ne, nije naštetilo. Pa održavali smo ga mi, be obzira na sve”, istakao je strojovođa Zdenko Žebić.

Naknadna šteta

“Hoće li Hrvatska od Mađarske tražiti neku naknadu štete zbog gotovo trotjednog zadržavanja, tek će odlučiti”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Čijom zaslugom je voz vraćen – predizborno se spore hrvatska predsjednica i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dok Grabar Kitarović tvrdi da je sve dogovorila tokom posjeta Budimpešti, ministar kaže – sve se odigralo još prije sedmicu dana.

“Razgovor je napravljen 1.10. između dva ravnatelja policije, dogovorene su mnoge druge stvari pa i povratak vlaka. Da li je trebalo čekati daroprimca, u to ja ne bih ulazio”, tvrdi Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

U međuvremenu, usprkos najavama iz Mađarske o mogućem zatvaranju granice, tranzitna ruta kroz Hrvatsku i dalje funkcionira.

Humanitarna kriza

Samo od ponoći na četvrtak, tri voza s blizu četiri hiljade izbjeglica iz Tovarnika su otišla prema prelazu Botovo.

U kampu Opatovac, volonteri nevladinih udruga pozivaju da se situacija proglasi međunarodnom humanitarnom krizom.

“Inicijativa Dobrodošli zalaže se za otvaranje međunarodnog sigurnosnog koridora, kopnenog i morskog koji će omogućiti svim izbjeglicama siguran i slobodan prolaz kroz zemlje članice Europske unije i druge zemlje, koje će, dakle, omogućiti dolazak izbjeglicama na krajnje odredište koje oni žele”, zaključila je Emina Bužinkić iz inicijative Dobrodošli.

Posljednjih dana iz Srbije je pojačan dolazak izbjeglica, no kroz kamp prolaze bez dužih čekanja. Koloni se ne nazire kraj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Martina Kiseljak javila se iz Opatovca, u Hrvatskoj, gdje se nalazi izbjeglički kamp u koji stižu ljudi koji prelaze iz Srbije.  

Published On 05 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO